B&W Hoorn komen met 2 dagen en 1 avond gratis parkeren

”Gebaar naar parkeerders en ondernemers”

Na alle problemen rond de invoering van de nieuwe parkeerautomaten in Hoorn centrum komt het College van Hoorn met ”een gebaar naar de parkeerders en de ondernemers in de binnenstad”. Op 2 dagen en 1 avond biedt B&W gratis parkeren aan. Of dit gebaar tot een groot applaus leidt, is twijfelachtig.

Op donderdagavond 22 januari, zaterdag 24 en koopzondag 25 januari is het parkeren in de stad gratis. Ook belooft B&W alle locaties waar nieuwe automaten staan ”in de gaten om te bekijken of het, naast de twee aangekondigde extra palen, noodzakelijk is om nog meer automaten bij te plaatsen”.

Deze stap is dinsdag door B&W met een brief aan de raadsleden medegedeeld. Bij de raad is grote onrust ontstaan omdat er nu al sinds november problemen zijn met de parkeerautomaten en er ook signalen zijn dat consumenten de Hoornse binnenstad de rug toekeren. De VVD-fractie heeft gisteren nog vragen gesteld over de parkeerproblemen.

Afgelopen weekend stonden er weer lange rijen voor de automaten. Volgens de gemeente lag de fout nu niet bij deze apparaten maar kwam het door een landelijke PIN-storing. ”Mede daardoor ontstonden hier en daar toch weer langere rijen dan normaal. Dit effect werd versterkt doordat, in elk geval op de Noorderveemarkt en bij kunstijsbaan De Westfries, te weinig automaten staan.” Aldus B&W. Tot voor kort kregen de consumenten vooral de schuld van de gemeente omdat men het kentekennummer niet zou kennen en omdat men nog geen ervaring had met de nieuwe meters. Uiteindelijk gaf de wethouder toe dat er wel degelijk problemen met de software waren. Deze software is recent vervangen, maar toch lijken nog niet alle problemen opgelost. Ook deze dinsdag stonden her en der rijen bij de meters.

Lees hier de brief die B&W vandaag, dinsdag, naar de gemeenteraad heeft gestuurd:

Geachte raad,

Wij willen u graag informeren over de stand van zaken met betrekking tot de parkeerautomaten.

Aanpassingen en maatregelen
Vorige week donderdag heeft de leverancier van de automaten hard- en software in de automaten vervangen. Dit zijn de pinmodules en de kaartlezers. Met de leverancier is afgesproken om de komende periode een monteur in de stad paraat te hebben om storingen snel te kunnen verhelpen. Afgelopen weekend was dit al het geval.

Afgelopen zaterdagmiddag is ondanks vervanging van de pinmodules en kaartlezers toch storing opgetreden in het betalingsverkeer. De vrees was dat het wederom kwam door de automaten zelf. Vanochtend bleek echter dat het euvel veroorzaakt werd door een landelijke pinstoring. Mede daardoor ontstonden hier en daar toch weer langere rijen dan normaal. Dit effect werd versterkt doordat, in elk geval op de Noorderveemarkt en bij kunstijsbaan De Westfries, te weinig automaten staan. Zoals aangekondigd worden daar binnen twee weken de automaten geplaatst. Wij kunnen echter niet met zekerheid garanderen dat dit aankomend weekend reeds heeft plaatsgevonden.

Afgelopen weekend hebben zich twee storingen, naast de landelijke pinstoring in de parkeerautomaten, voorgedaan. Deze storingen zijn direct verholpen. Het ging hier in beide gevallen om een probleem met het invoeren van een (defecte) pinpas.

Acties
De overlast die de afgelopen tijd heeft plaatsgevonden, is dus ontstaan buiten de schuld van de gemeente. Wij willen niettemin in dit exceptionele geval een gebaar maken naar de parkeerders en de ondernemers in de binnenstad en hebben daarom besloten tot de volgende acties:

1. Donderdagavond 22 januari, zaterdag 24 en koopzondag 25 januari is het parkeren in de stad gratis.
2. We houden alle locaties waar nieuwe automaten staan in de gaten om te bekijken of het, naast de twee aangekondigde extra palen, noodzakelijk is om nog meer automaten bij te plaatsen.

Het gaat om het parkeren op straat en in de parkeergarages. Vergunning-parkeren blijft op deze dagen gehandhaafd. Het betreft een eenmalige actie op bovengenoemde momenten. We gaan overigens na of we de twee extra automaten iets hoger kunnen plaatsen.


Communicatie
Op de automaten wordt aangegeven dat het parkeren gratis is door middel van stickers. Ook op het scherm zelf staat het vermeld. Daarnaast worden de media ingelicht en gebruiken wij onze eigen kanalen, zoals website, welkomstborden, facebook en twitter.


Met vriendelijke groet,

burgemeester en wethouders van Hoorn


Reacties
Reactie: (rob bakker)
4-2-2015, 09:56
mij bereiken berichten dat je met buitenlandse pin/credit kaarten niet kan betalen bij deze automaten. als dt zo is staat Hoorn goed in de picture als toeristentad.

Reactie: (Paul Timmermans)
20-1-2015, 16:14
Hopelijk hebben de B&W geen slapeloze nachten, van zoveel vrijgevigheid.