Start verplaatsen en herbouw tuindersschoorsteen Blokker

30-01-2015

BLOKKER - Op 2 februari om10.00 uur start wethouder Erfgoed Judith de Jong met het verplaatsen van de laatste tuindersschoorsteen in Blokker. Na ruim vier jaar voorbereiding is het zover. De bijna 20 meter hoge schoorsteen wordt in meerdere delen gezaagd en herbouwd bij de historische fruitkassen aan de Koewijzend. Hiermee ontstaat een compleet beeld van een vooroorlogs glastuinbedrijf.

 

De gemetselde voormalige tuindersschoorsteen achter de Kolenbergerstraat is de laatste van de vele tuindersschoorstenen die in Blokker en Zwaag hebben gestaan. Deze dateert uit 1929-1930 en heeft grote cultuurhistorische waarde. De Bangert was vroeger een belangrijk centrum van fruitteelt en glastuinbouw. De schoorsteen wordt geplaatst bij de historische fruitkassen aan de Koewijzend 4, waarvan al een deel gemeentelijk monument is. Wethouder De Jong is onder de indruk van alle inspanningen van de lokale gemeenschap. ’Mede dankzij hun inzet ontstaat nu een unieke kans voor herbouw bij de historische fruitkassen, waarmee we een beeld kunnen geven van een vooroorlogs glastuinbedrijf.’ Om het beeld compleet te maken wordt naast de schoorsteen een oorspronkelijke glazen stookkas herbouwd met ijzeren kachel.

 

De gemeente is eigenaar van de karakteristieke schoorsteen en draagt deze over aan de Stichting Cultuur Historische Route Blokker die de schoorsteen gaat herbouwen. In overleg met bureau Erfgoed van de gemeente wordt de bestaande schoorsteen in delen van zo’n 3,5 meter gezaagd en gedemonteerd. De losse elementen worden getransporteerd naar de nieuwe locatie waar de schoorsteen weer wordt opgebouwd. De herbouwkosten bedragen ongeveer 100.000 euro. Met bijdragen van de gemeente Hoorn, de provincie Noord-Holland en vele lokale sponsoren zijn de benodigde financiën bijeen gebracht.