Sneeuwruimers gezocht in Kersenboogerd

01-02-2015

HOORN - De ellende van sneeuwoverlast en gladheid ligt ons nog vers in het geheugen. Veel wijkbewoners hebben zowel bij de gemeente als bij het Bewoners/Buurten Overleg Kersenboogerd (BOK) geklaagd over de gladheidsbestrijding door de gemeente in onze wijk. Voet- en sommige rijwielpaden, evenals  de straten in de woonerven worden niet of nauwelijks geveegd en gepekeld. Dit heeft geleid tot gevaarlijke situaties, waar vooral veel ouderen, maar ook bijv. de postbezorgers ernstige hinder door hebben ondervonden.

De gemeente doet wat zij kan en moet doen. Maar in het gemeentelijk strooibeleid wordt uitsluitend aandacht besteed aan doorgaande wegen en fietspaden. Straten in de woonwijken en voetgangersgebieden worden door de gemeente niet meegenomen. De gemeente gaat ervan uit dat bewoners zelf hun ’eigen stoepje’ schoonhouden. Maar veel loopgebieden naar bijv. het winkelcentrum liggen niet direct langs ons huis en worden dus door niemand gedaan. Ook in tijden van winteroverlast willen de wijkbewoners graag veilig over straat kunnen gaan om hun dagelijkse boodschappen te doen.

 

Zelf actie ondernemen

Naar voorbeeld van de Grote Waal  hebben een paar bewoners de handen ineen geslagen en is de werkgroep ’Sneeuwruimers Kersenboogerd’ opgericht. De werkgroep is een onderdeel van het BOK  en wordt gecoördineerd door Stichting Netwerk. Inmiddels hebben zich reeds 14 actieve wijbewoners aangemeld als ’sneeuwruimer’. Aan de gemeente en Intermaris zal worden  gevraagd  geld beschikbaar te stellen  voor de aanschaf van materieel, waaronder strooikarretje, zoutkist, frees met borstel en schuiver en wat er nog meer nodig is. Ook het winkelcentrum Kersenboogerd zal gevraagd worden voor een financiële bijdrage.  De ’sneeuwruimers’ krijgen ieder een deel van de wijk toebedeeld en zodra het materieel aanwezig is en het noodzakelijk is, zullen zij middels een telefooncirkel worden opgeroepen en aan de slag gaan. Vooralsnog is het doel om zoveel mogelijk de voetpaden en eventueel bepaalde fietsroutes begaanbaar te maken en te houden. Het is uitdrukkelijk de bedoeling om aanvullend te werken op het strooibeleid van de gemeente en niet om haar taken hierbij over te nemen.

Het idee blinkt uit in eenvoud en daadkracht. Heel simpel en haalbaar. Bewoners ruimen zelf sneeuw in de wijk. Het initiatief staat of valt bij de bewoners die zelf meewerken. De handen uit de mouwen willen steken, zich willen inzetten voor de wijk.

 

Sluit u aan en wordt ook actief

Om ons doel te kunnen bereiken zijn er meer mensen nodig die zich bij winteroverlast een uurtje kunnen en willen inzetten. Wilt u zich ook aansluiten bij het bewonersinitiatief ’Sneeuwruimers Kersenboogerd’?

 

Meld u aan bij Maria van Nuland; tel. 0229-219966; m.v.nuland@netwerkhoorn.nl