CDA Hoorn wil duidelijkheid over Missiehuis

12-02-2015 Complex staat al tien jaar te vervallen

De Hoornse CDA-fractie wil van B&W weten wat er afgesproken is over het behoud van het Missiehuis. De fractie maakt zich grote zorgen: “Met het verstrijken van de tijd en het voortduren van de desolate toestand van het Missiehuis vraagt het CDA zich af of het ooit nog goed komt.” De fractie stelt Artikel 36 vragen in het kader van het Reglement van Orde en wil bijvoorbeeld weten welke concrete afspraken zijn gemaakt bij de verkoop van het Missiehuis.

Bijna 800 mensen volgen met belangstelling de ontwikkelingen via  de pagina facebook.com/missiehuis (http://www.facebook.com/missiehuis) . Net zoals het CDA willen zij weten wat er met het bijzondere complex bij de entree van de stad gaat gebeuren en hoe het voor verder verval kan worden behoed. Door aandacht te vragen voor het in 1928 gebouwde monument willen de beheerders van deze Facebook-pagina verdere achteruitgang van het Missiehuis voorkomen en zoeken naar een nieuwe bestemming.

Ook de VVD in Hoorn wil dat er iets gebeurd met het gebouw. Op hun site is te lezen: “Eind 2005 is het Missiehuis door de gemeente Hoorn voor 2,8 miljoen Euro verkocht aan de bouwondernemer de Nijs Participatie Hoorn BV. Ondanks de plannen het gebouw geschikt te maken voor o.a. kantoren, museum annex galerie en laatstelijk voor een school, is er nog niets gebeurd. Het gebouw staat al tien jaar leeg. Interessant is te weten of het bouwbedrijf de Nijs thans over alle bouwvergunningen beschikt. Wanneer dit niet het geval zou zijn is de gemeente verplicht het gebouw voor dezelfde prijs (2,8 miljoen Euro) terug te kopen.”

Lees hier de brief van het CDA:

Geacht College,

Augustus 2014 heeft CDA Hoorn vragen gesteld met betrekking tot de desolate toestand van het Missiehuis. Een historisch en karaktervol gebouw, echter thans in een verlaten, ontredderde en bedroefde verkerende toestand. Met uw brief van 4 september 2014 heeft u op de door ons genoemde zorgpunten naar vermogen geantwoord. U geeft aan dat projectontwikkelaar De Nijs eigenaar is van het Missiehuis met het omliggend terrein. Verder stelt u dat de voornaamste rol is weggelegd voor eigenaar/projectontwikkelaar De Nijs. U stelt dat iInitiatieven daarom door De Nijs zullen moeten worden genomen.

Constructieve toestand Missiehuis

Inmiddels zijn we een half jaar verder. Met het verstrijken van de tijd en het voortduren van de desolate toestand van het Missiehuis vraagt het CDA zich af of het ooit nog goed komt. Daarnaast maken wij ons zorgen over de constructieve toestand van het Missiehuis. Gezien de voortdurende verwaarlozing van het Missiehuis vraagt onze fractie zich hardop af of er wellicht een proces in gang is gezet dat het meer en meer onmogelijk maakt om het Missiehuis (met gewijzigde bestemming) te kunnen behouden. Een zeer verontruste ontwikkeling. Ook vraagt CDA Hoorn zich af welke rol de projectontwikkelaar De Nijs hierin speelt.

Artikel 36 vragen Reglement van Orde (RvO)

Naar aanleiding van het bovenstaande hebben wij, verwijzend naar artikel 36 RvO, de navolgende vragen:

1. Deelt u onze zorgen over de constructieve toestand van het Missiehuis?

2. Heeft u (recent) inzicht over de constructieve staat van het Missiehuis?

3. Middels welke landelijke, regionale danwel lokale regelgeving is het behoud van het Missiehuis gewaarborgd?

4. Zijn er landelijke, regionale danwel lokale regelgeving van toepassing om de eigenaar van het Missiehuis (projectwikkelaar De Nijs) aan te sporen c.q. te dwingen de constructieve toestand niet langer te laten verslechteren, te doen consolideren danwel te doen verbeteren?

5. Gaat de planvorming van projectontwikkelaar De Nijs nog steeds over de renovatie (met wellicht gewijzigde bestemming) van het Missiehuis of zijn er ook plannen die uitgaan van (gedeeltelijke) sloop van het Missiehuis?

6. Welke concrete afspraken zijn hierover gemaakt bij de verkoop van het Missiehuis?

CDA Hoorn ziet de beantwoording van bovenstaande vragen met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijk groet,

Dirk Oud

Fractievoorzitter CDA Hoorn


Reacties
Reactie: (patricia van willigen )
18-11-2015, 07:28
goedemorgen, Ik zou het geweldig vinden als jullie alle culturen/leeftijden zouden laten samenkomen in het missiehuis De werkelozen knappen het op ,alles word gemaakt van afvalhout en afval,Expositie van afval,Buurthuis voor ouderen,Culturele marktjes van ieders eigen bodem,Creakindertuin (evt.opvang) ,Doorstroomwoningen of voor de daklozen,Gezellige koffietuin ,die ik kan ontwerpen en met een team kan uitvoeren :) Ruilmarktjes,Kunstafdeling ,"Werk"programma voor thuiszittende jongeren en ga zo maar door ... MISSIE =SAMEN

Reactie: (Jan van Leek)
19-2-2015, 14:31
Plannen zat, wie trekt de portemonnee?

Reactie: (talita)
18-2-2015, 22:55
Aan s.de graaf. Poolse werknemers hebben het oude bastion hotel al.... dit machtig mooie complex is bedoeld voor muziek of cultuur!!

Reactie: (nico)
18-2-2015, 13:53
Mooie plek voor brandweer oefeningen.

Reactie: (S. de Graaf)
17-2-2015, 20:24
Lijkt mij na renovatie een prima locatie voor huisvesting van Poolse werknemers.

Reactie: (Hans Schipper)
15-2-2015, 11:35
Als er bij V&D wat aan de hand is stuurt de wethouder een brief naar de eigenaar van het pand voor overleg. Zo hebben we kunnen lezen.Op zijn minst zou hier hetzelfde kunnen gebeuren. We hebben het wel over de Poort van Hoorn, de entree van de stad. Dus zeker ook een gemeentelijk belang om in actie te komen.

Reactie: (Lisan Fasten)
15-2-2015, 09:38
Kijk eens in het dossier van de gemeente Hoorn. In 2002 rondde ik 3 jaar 'samen meedenken met de gemeente Hoorn' af, met een prachtig plan, waar Hoorn hoge faam mee had kunnen behalen. Een TalentenOntwikkelEducatiePLan voor 0-18 jarigen, met als afronding het Bacletariat, waarmee je toegang hebt op alle universiteiten. Kinderen konden vrijelijk door het gebouw hun plan uitwerken en in alle 144 divers ingerichte ruimtes zouden ze worden bijgestaan door een drietal mensen die dat werk konden doen in ruil voor hun uitkering. De leerkrachten treften ze tijdens hun rondgang en zo zouden ze professioneel bijgestaan kunnen worden. Camera's zouden de gang van zaken registreren, voor het geval van nood. Ouders zouden samen met professionals en de leerlingen zelf het leerplan met rooster mogen bepalen en ook overnachtingen zou je kunnen boeken. Een MultiIntelligentieOntwikkelingsEducatie vorm die 24 uur ter beschikking zou staan. Ik kreeg wat gesprekken met het antwoord, na wat gesprekken met prominenten, dat alle scholen aan de andere van de weg bij elkaar moesten komen. Afgelopen tijd heb ik nog wat pogingen ondernomen door kennissen en politiek in het netwek te vragen of ze zich niet sterk wilden maken voor een idee dat al 12 jaar heeft kunnen rijpen op basis van onderwijsontwikkelingen wereldwijd. De internationale school in Amstelveen en Papendal zag ik als goede voorbeelden en leerlingen zouden als ontwikkelingsstimulans mee mogen denken over de verbouwing van het missiehuis. Als voorbeeld plaatste ik een Hundertwasserhuis op de kaft. Ik ben niet gauw zo diep geraakt door een plan. Maar dit plan raakt mij nog steeds en ik krijg geen enkele responce bij wie ik ook aanklop blijf ik het meisje met een mooie fantasie. Ik ontwikkel nu een nieuw plan maar dit plan zou ik zo weer oppakken. Zie fasten4.nl en het dossier van dvgemeente Hoorn. Een exemplaar ligt bij Rogier Tonnaer ter inzage. Hij woont bij mij om de hoek en dat was de meest voor de hand liggende mogelijke schakel enige maanden geleden. Reacties hebben mij niet bereikt.

Reactie: (Jan van Leek)
12-2-2015, 20:18
Als De Nijs eigenaar is kan het CDA beter een brief naar meneer De Nijs sturen.