Subsidie voor monumenten weer terug

24-02-2015

HOORN - Het college van burgemeester en wethouders wil de Stimuleringsregeling restauratie Monumenten in ere herstellen. B en W vragen de raad om geld beschikbaar te stellen voor het onderhoud van monumenten door hun eigenaren. Voor monumenteneigenaren bestaat dan weer de mogelijkheid om een bijdrage te krijgen in de onderhoudskosten van hun pand. Dit sluit aan bij de wens van het college om een aantrekkelijke binnenstad te hebben en houden voor zowel bewoners als bezoekers.

Tot 2014 konden monumenteneigenaren subsidie krijgen voor het uitvoeren van restauratiewerkzaamheden. In 2014 was er geen budget beschikbaar voor de regeling restauratie monumenten. Het college stelt aan de raad voor om vanaf 2015 een bedrag van € 50.000 per jaar beschikbaar te stellen uit het investeringsprogramma onderdeel Cultuur, Erfgoed en Stadspromotie.

Stadspromotie

‘Wij vinden het als college belangrijk om een aantrekkelijke binnenstad te hebben. Dat zorgt niet alleen voor een leefbare stad voor de bewoners, maar ook voor een aantrekkelijke stad voor bezoekers. De geschiedenis van onze stad vertelt een prachtig verhaal, en dat moeten we met elkaar behouden en verder vertellen.’, aldus wethouder Judith de Jong. De stimuleringsregeling helpt monumenteneigenaren hun panden goed te onderhouden en draagt bij aan de promotie van de stad. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk eigenaren gebruik kunnen maken van de regeling wil het college, vooruitlopend op een nieuwe Erfgoedvisie, de maximale subsidiebedragen voorlopig verlagen.

Naar verwachting spreekt de raadscommissie op 3 maart over de stimuleringsregeling en de gemeenteraad op 10 maart.