Directeur neemt na 30 jaar afscheid van Bibliotheek Hoorn

02-03-2015

De heer Hans Lastdrager, directeur van de Openbare Bibliotheek Hoorn, heeft besloten om per 15 juni a.s. zijn functie neer te leggen en met pensioen te gaan. Hans Lastdrager is dan 40 jaar werkzaam geweest in het openbare bibliotheekwerk waarvan ruim 30 jaar als directeur van Bibliotheek Hoorn.

Hans Lastdrager over zijn aanstaande vertrek: “Omdat ik dit jaar 40 jaar werkzaam ben in het bibliotheekwerk, vind ik dit een mooi moment om te stoppen. Bibliotheek Hoorn staat er goed voor, de gemeentelijke bezuinigingen zijn verwerkt, we zijn opvallend succesvol op educatief terrein en onze rol in het sociale domein is volop in ontwikkeling. De stad Hoorn heeft een Centrale bibliotheek, twee grote filialen en twee Brede Schoolbibliotheken die allemaal intensief gebruikt worden. Een geheel om trots op te zijn! 

Na zo’n lange loopbaan  is het niet eenvoudig het juiste moment te bepalen om met pensioen te gaan. Dit jaar wordt er een nieuwe beleidsnota voor de komende 4 jaar gemaakt en het is goed als een nieuwe directeur daar zelf vorm aan kan geven. In deze relatief rustige periode kan ik met een gerust hart het stokje overdragen aan een opvolger. Mijn betrokkenheid bij het bibliotheekwerk blijft natuurlijk bestaan, ik denk nog na over hoe daar vorm aan te geven”.

Thom Pronk, bestuursvoorzitter van Bibliotheek Hoorn, zegt naar aanleiding van het komende vertrek van Hans Lastdrager: 

“Het is Hans zeer gegund dat hij - na zo lang en succesvol de bibliotheek te hebben geleid - meer tijd en aandacht beschikbaar krijgt voor zijn vele interesses.

Het is zijn verdienste geweest de medewerkers, en al die anderen met een relatie tot de bibliotheek, te inspireren het goede voor zijn bibliotheek te doen. Kennis en liefde voor het boek was voor hem de aanjager bij vele ingezette innovatieve ontwikkelingen. De tijdgeest kent voor hem geen geheimen waardoor hij in staat was telkenmale de organisatie en de dienstverlening van de bibliotheek succesvol in de huidige tijd te plaatsen. Hans kan hier tevreden op terugkijken.”

Het bestuur weet dat de leemte die ontstaat door het vertrek van Hans Lastdrager opnieuw ingevuld dient te worden en zal de komende tijd hieraan inhoud geven. De leiding van de bibliotheek wordt anders, maar de continuïteit blijft gewaarborgd, al is het maar door de inherente kracht die uitgaat van onze sterk gemotiveerde medewerkers.