Topkok Rive als jurylid op Scholengemeenschap Newton

Noord-Hollandse Vmbo-teams strijden om culinaire vaktitels

Op donderdag 05 maart houden negen vmbo horecascholen uit Noord-Holland kook- en serveerwedstrijden in Scholengemeenschap Newton in Hoorn. Het zijn de finales van de culinaire vakwedstrijden voor vmbo scholen uit onze provincie. De wedstrijden die bestaan uit de categorieën koken en serveren, beginnen om 09.00 uur. Deze vroege start is nodig omdat de lunch rond 13.00 uur begint. Voor de twee jury’s is een beroep gedaan op koks en gastheren uit gerenommeerde zaken uit het bovenste segment van de Nederlandse horeca.

De prijsuitreiking is rond 15.00 uur. Hiervoor is de Wethouder van Onderwijs van Hoorn, de heer Samir Bashara, uitgenodigd.
 

Elk team bestaat uit drie personen: twee koks en één gastheer/vrouw. De koks bereiden een viergangen lunch voor zes personen. Het menu zal pas op de dag van de wedstrijd bekend worden gemaakt. Wel is bekend dat er een bouillon moet worden bereid en dat het hoofdgerecht bestaat uit het vullen en bakken van tam gevogelte. Voor de toekomstige koks is er dit jaar een extra opdracht, namelijk productherkenning. In een aparte ruimte staan 12 producten klaar die de kandidaat-koks moet benoemen.
De jury voor dit onderdeel bestaat uit de chef-koks Lucas Rive, (Restaurant Lucas Rive, Hoorn), Frank van Enter (Restaurant-Hotel Merlet, Schoorl ), Rick Baas (Restaurant Hotel Hilton Double Tree, Amsterdam) en Barry de Back (Brasserie Harkema, Amsterdam).
Bij de jurering wordt niet alleen gelet op kooktechniek, smaak, hygiëne, maar ook op samenwerking en tempo.

Gastvrouwen/gastheren
De gastheer/vrouw in deze wedstrijd doet een aantal testen, zoals tafeldekken zonder fouten, etiquetteleer, wijnkennis, verkoopkennis en het openen van een fles wijn. Verder zullen de gastheren/vrouwen o.m. beoordeeld worden op de onderdelen ‘gueridon service’, draagtechnieken, debrasseren en het bereiden van een alcohol vrije cocktail.
De prestaties van de gastheren en gastvrouwen worden beoordeeld door maitre sommelier Peter Bruins (Restaurant De Bokkedoorns, Overveen) en meesterschenker Niek Groen (Restaurant De Nederlanden, Vreeland).

Deelnemende vmbo-scholen
De deelnemende scholen zijn: De Berkhoff, Amsterdam; College De Brink, Laren (NH); Compaen VMBO, Zaandam; Hubertus Vakschool, Amsterdam; Kennemer College, Heemskerk; Martinuscollege, Grootebroek; SG Newton, Hoorn; Petrus Canisius College Oosterhout, Alkmaar en Scholen aan Zee, Den Helder.