Copernicus-leerlingen over de grens

06-03-2015

Vandaag gaan bijna 120 mavo/havo/vwo-leerlingen met Duits of Frans in hun pakket op bezoek naar een Duitstalige of Franstalige stad om het onderdeel spreekvaardigheid voor hun examen af te sluiten. Voor Duits gaan de leerlingen naar Münster en voor Frans naar Louvain-la-Neuve.  Sprachstadt en Villangues zijn de organisaties die de Copernicus hiervoor inschakelt.

De Copernicus is de enige school in Hoorn die via Sprachstadt en Villangues zorgt voor een realistische taalervaring en dat het voor deze leerlingen geldt als hun mondelinge examen.

 

’s Ochtends  vroeg vertrekt de bus vanaf de Copernicus en na aankomst in Duitsland of België gaan de leerlingen aan hun afsluitingsprogramma werken. De mavo-leerlingen zullen een route in de binnenstad aflopen waarbij zij bijvoorbeeld een student in het buitenland in een café tegenkomen en een gesprek moeten voeren over school, familie en vrienden. Verder hebben zij taken te voldoen bij de VVV, bij de bakker, in de supermarkt en in een restaurant. Bovendien houden zij een interview en ontmoeten zij  een reiziger.

 

De opdrachten voor de havo-leerlingen en vwo-leerlingen zijn iets ingewikkelder. Zij lichten in een talkshow hun zelf geschreven essay toe en beantwoorden vragen. Verder moeten zij ter plekke de krant van de dag lezen en hierover een gesprek voeren. Ook voeren zij in een café een gesprek over hun toekomstwensen en interviewen zij een student. Hun examen spreekvaardigheid wordt afgesloten met een nog onbekende “onmogelijke opdracht”.

 

Na afronding van het officiële programma is er ook nog tijd om de stad te verkennen. Rond 23.00 uur zullen de leerlingen weer terug in Hoorn zijn.