Flauw gedoe van Hoornse oppositie

“nu doet u het weer….”

COLUMN - Ze missen de macht en hebben geen gevoel voor humor. Ze zijn na de laatste verkiezingen in de Hoornse oppositie beland en kunnen dit nog steeds niet verkroppen. Ze leveren geen wethoudertje meer en dus gaan ze nu maar ‘wethoudertje pesten’.

 

Over wie ik het heb? Roger Tonnaer, Fractie Tonnaer, Chris de Meij, VVD en Aart Ruppert van VOC Hoorn. Al vaker vertoonden ze laatste maanden kinderachtig gedrag en stelden ze zeurdige vragen over niet echt belangwekkende zaken, maar nu zakken ze voor mij echt door het ijs. Opnieuw schriftelijke vragen naar aanleiding van enkele opmerkingen op Facebook door GroenLinks-wethouder Samir Bashara. Vragen waar je je op een schoolplein al voor zou schamen, vragen die raadsleden onwaardig zijn.

Wat is geval? Genoemde heren Tonnaer, De Meij en Ruppert zijn verontwaardigd… Zwaar gepikeerd! “Op hun pik getrapt” zouden we in de jaren ’80 zeggen. Omdat onze wethouder, die zeer actief is op Facebook, af en toe iets schrijft via dit medium, geregeld met een beetje ironie. En ironie daar zijn deze heren niet van gediend. Nee, ze zitten in de oppositie en dus moet onze wethouder het ontgelden en wordt hij op het matje geroepen. Nee, het hele College van B&W moet zich verantwoorden voor die enkele ‘grappige’ opmerking.

Hebben we landelijk de ‘bonnetjes-affaire’, waar terecht enige commotie over is, in Hoorn hebben we een ‘ironie-kwestie’. Te triest voor woorden.

Hans Stuijfbergen

 

Lees hier de brief op poten van de drie oppositiefracties:

 

Aan College van Burgemeester en Wethouders

Postbus 603

1620 AR Hoorn

 

Betreft: Vragen ex art. 36 “nu doet u het weer”                             

 

Hoorn, 10 maart 2015

 

Geacht College,

 

Vorig jaar hebben we in september in de raad in Hoorn een discussie gehad over de rol van een wethouder in discussies op facebook versus de raad. Toen gaf de wethouder aan dat er: “uitspraken zijn gedaan die ik niet had moeten doen”. Verder werd gesteld: Een wethouder is altijd deel van het college, daar zijn geen zondagen in.

 

Afgelopen maand hebben we echter weer mogen ervaren hoe het college, bij monde van wethouder Bashara, zich spottend uitliet over een politieke partij bij een serieuze poging van politieke partijen om iets aan de referendumverordening te wijzigen. Daarnaast zijn er door andere fracties eerder dit jaar (12 januari 2015) opnieuw vragen gesteld naar aanleiding van uitlatingen op sociale media. Een van de vragen daarbij was “wat moet de Raad nog doen om deze wethouder zover te krijgen dat hij de Raad tijdig informeert en wel op de juiste wijze, anders dan via de (sociale) media. Beide situaties hebben ons bevreemd juist omdat we hierover dachten goede afspraken te hebben gemaakt eerder dit jaar.

 

In de commissie vergadering 17 februari heeft de VVD samen met de HOP aandacht gevraagd om de referendumverordening te wijzigen zodat deze glashelder wordt. De heer Vinkenborg, fractievoorzitter van de HOP heeft dit in de sociale media op facebook gedeeld.

We zijn verontwaardigd dat het college dit serieuze voorstel bestempelt als ironisch. Ironisch is een synoniem voor ’spottend’ Het wordt vaak gebruikt wanneer je iets zegt, maar eigenlijk het tegendeel bedoeld van wat je zegt. Meestal is dat dan bedoeld als grapje, maar met een wrange nasmaak. Het stelt bepaalde feiten in een lachwekkend daglicht en is bedoeld om te spotten.

 

Daarnaast stelt het college, “een echte democraat probeert niemand de mond te snoeren, vrijheid van individuele meningsuiting, wen er maar aan”.

U begrijpt dat wij zeer verbaasd zijn over deze ferme uitspraken van het college en kunnen deze ook niet goed plaatsen.

 

Wij zijn van mening dat  deze wethouder niet begrijpt en wil begrijpen waarom bepaalde uitlatingen waaronder op sociale media, vanuit zijn rol als wethouder niet kunnen. Wanneer hij echter dergelijk gedrag wil blijven vertonen, en gezien zijn reactie op facebook “wen er maar aan” vermoeden wij dat het werk als gemeenteraadslid beter bij hem past.  Uitlatingen die, zoals deze nu weer opnieuw door wethouder Bashara zijn gedaan, passen niet en zijn onbehoorlijk.

 

Wij hebben dan ook de volgende vragen:

Wat bedoelt het college met de reactie: ‘Ironisch’, een echte democraat en de opmerking “de mond snoeren” in relatie tot de vrijheid van meningsuiting?

Deelt u de mening dat het niet gepast is een raadsfractie, welke dan ook, door het College of leden van het college  te bespotten?

Neemt u als College dan ook afstand van de opmerkingen die de heer Bashara op facebook heeft gemaakt ?

In het geval de antwoorden van het College op onze vragen ontwijkend zijn zullen wij ons een debat hierover in de gemeenteraad voorbereiden.

Met vriendelijke groet,

 

Roger Tonnaer, Fractie Tonnaer

Chris de Meij, VVD

Aart Ruppert, VOC Hoorn

 


Reacties
Reactie: (José Linders)
30-7-2015, 22:22
Wat een stakkerig en zielig gedoe van die zogenaamde bestuursleden! Laat ze zich bezig houden met zaken die er echt toe doen. Al eerder aangegeven dat ik geen groen links stemmer ben maar door Samir wel betrokken ben geraakt bij de lokale politiek juist door social media. Ga ff lekker achter de geraniums zitten en je wonden likken VVD, VOC en fractie Tonnaer

Reactie: (Hans Stuijfbergen)
19-3-2015, 11:58
Cor, Ik heb niets met "Kaap viering" en zou dus niet weten waarom dit daarmee te maken heeft. Cees, Goh die Cees, :)

Reactie: (Cor v/d Berg)
17-3-2015, 19:51
Hans, is dit stuk een reactie op de kritische vragen die gesteld zijn over de Kaap viering?

Reactie: (cees van der maat)
17-3-2015, 16:20
Goh die hans

Reactie: (Bert Laan)
12-3-2015, 08:55
Demasqué van de dorpspolitiek. Wat zien ze eruit, die lange tenen.....