Nieuwe regeling tegemoetkoming lage inkomens

21-03-2015

De gemeenteraad heeft een nieuwe regeling als tegemoetkoming voor lage inkomens vastgesteld. Hiermee vervangt gemeente Hoorn de twee inkomensafhankelijke regelingen voor zorgkosten die het Rijk heeft geschrapt. Dit waren de Compensatieregeling Eigen Risico (CER) en de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg). Inwoners die mogelijk in aanmerking kunnen komen, hebben een brief met aanvraagformulier ontvangen.

Compensatie
Wethouder Michiel Pijl: ‘De gemeente Hoorn vindt het belangrijk dat inwoners die een beperking hebben of chronisch ziek zijn, worden gecompenseerd in de kosten die zij maken als gevolg van deze ziekte of beperking. Helaas hebben we wel keuzes moeten maken, doordat gemeenten slechts een kwart van het budget krijgen dat in het verleden hiervoor beschikbaar was‘. Er zijn twee regelingen vastgesteld voor de duur van een jaar (2015). Het gaat om een vast bedrag voor compensatie van de eigen bijdrage (Wmo) en een vast bedrag voor tegemoetkoming voor mensen die veel kosten maken wegens ziekte of beperking. Later dit jaar wordt er bekeken hoe de toekomstige compensatie van deze doelgroep er uit kan komen te zien.

Wanneer compensatie voor de eigen bijdrage?
Inwoners van Hoorn komen in aanmerking voor de regeling als zij een eigen bijdrage hebben op grond van de Wmo en een gezinsinkomen tot € 35.000 bruto op jaarbasis van 2014. In dit geval hebben zij recht op bedrag van € 75 per jaar.

Wanneer tegemoetkoming chronisch zieken en beperkten?
Inwoners van Hoorn komen in aanmerking voor de regeling als zij chronisch ziek of beperkt zijn en hierdoor hogere zorgkosten hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om kosten voor medicijnen, hogere telefoonkosten, of hogere stookkosten. Inwoners die al een Wtcg-vergoeding via het UWV krijgen, komen niet in aanmerking voor een vergoeding van de gemeente Hoorn. De vaste hoogte van deze compensatie is € 85 per jaar voor inwoners met een laag gezinsinkomen. De bovengrens, per maand, voor dit netto (gezins)inkomen is:

€ 1.403 voor alleenstaande ouders
€ 1.092,50 voor alleenstaanden
€ 1.558 voor echtparen/samenwonenden.

Voor inwoners met een (modaal) gezinsinkomen tot € 35.000 bruto, over het jaar 2014, is de compensatie € 65 per jaar.

Aanvraagprocedure
Inwoners kunnen zelf nagaan of zij in aanmerking komen voor de nieuwe regeling. De voorwaarden staan beschreven in de verzonden brief en op www.1punthoorn.nl (pagina Vraag en antwoord). Wanneer zij in aanmerking komen voor een tegemoetkoming, kunnen zij een aanvraagformulier invullen en opsturen. Mensen die niet voor de regeling in aanmerking komen, hoeven geen actie te ondernemen.