Martin Mans bespeelt orgel Oosterkerk op Koningsdag

07-04-2015

HOORN – Traditiegetrouw komt Martin Mans - één van de meest virtuoze organisten in Nederland - op Koningsdag (maandag 27 april 2015) naar de Hoornse Oosterkerk. Voor de zesde keer verzorgt Martin Mans een Oranjeconcert gevolgd door een oranje getint koningsmaal. Het concert staat deze keer in het teken van het Kaap Hoornjaar. Martin Mans wordt in dit kader vergezeld door Carina Bossenbroek. Zij bespeelt de panfluit, het zo kenmerkende instrument van het Andesgebied in Chili , in welk land begin 1616 ook Kaap Hoorn werd ontdekt. Natuurlijk staat het hele programma in het teken van Oranje en Kaap Hoorn, het meest zuidelijke puntje van Zuid-Amerika.

 

Organist Martin Mans brengt tijdens het programma een aantal orgelimprovisaties, waarbij Kaap Hoorn en de zeevaart in de 17de eeuw centraal staat. Hij improviseert op verschillende zeemansliederen (zoals ‘Allen willen te kaap’ren vaaren’) en volksliedjes uit die tijd (zoals ‘Piet Hein zijn naam is klein’).

 

Panfluitiste

Daarnaast speelt hij samen met panfluitiste Carina Bossenbroek ook enkele tango’s, de specifieke dans uit Zuid-Amerika. Natuurlijk bestaat het programma van Martin Mans en Carina Bossenbroek verder uit Nederlandse liederen en volksliedjes, maar is ook het Arioso van Johann Sebastian Bach te horen en wordt werk uitgevoerd van componisten als Van Middelkoop en van Ernest Gold het thema uit de film Exodus.  Martin Mans maakte speciaal voor dit concert arrangementen voor panfluit. Dat op deze Koningsdag het muzikale programma traditioneel wordt besloten ligt voor de hand. Vorig jaar trok het Oranje orgelconcert een bijna uitverkochte Oosterkerk.

Martin Mans verzorgt jaarlijks overal in het land meer dan 200 concerten. Sinds 1995 is hij ook organist van de Breepleinkerk in Rotterdam. Verder is hij regelmatig te beluisteren via radio en tv. Ook is hij dirigent van het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor. Carina Bossenbroek begon al op 9-jarige leeftijd te spelen op de panfluit. Ze volgde privélessen bij Liselotte Rokyta en volgde een masterclass bij de wereldberoemde Roemeense panfluitist Gheorghe Zamfir. In 2010 won Carina het jong Interclassic-concours en verscheen haar debuutalbum.

Vorig jaar kwamen meer dan 100 belangstellenden naar dit orgel- en dinerconcert. Het concert is mede mogelijk door een bijdrage uit het Kaap Hoornfonds/Coöperatiefonds Rabobank West-Friesland.

 

‘Oranjemaal’

Als de laatste klanken van het Bätzorgel zijn verstomd, volgt nog een heerlijke ‘koningsmaal’. Het diner met het Koninklijke èn Zuid-Amerikaanse tintje bestaat natuurlijk uit drie gangen (Argentijnse pittige pompoensoep, een stoverij van wild met bijpassend ‘oranjegarnituur’ en een combinatie van kaneel- en karamelijs met vanillesaus) en een kopje koffie of thee tot besluit. De ontvangst is vanaf 15.45 uur; het concert door Martin Mans begint om 16.15. Daarna volgt de maaltijd. De kosten voor concert inclusief een welkomstdrankje, maaltijd en koffie/thee bedragen € 20,00. Reserveren is natuurlijk wel noodzakelijk. Dat kan via nummer 0229-217909 (ook inspreken op voicemail) of via 06-53133271. Via contact@oosterkerkhoorn.nl of van.der.pijl@wxs.nl kunnen ook kaarten gereserveerd worden.  


Reacties
Reactie: (Jan van Leek)
12-4-2015, 10:48
Maar @Thomas, de nazaten van Willem van Oranje liepen destijds toch al als stadhouders rond dacht ik? En Duitsland bestond destijds volgens mij nog niet?

Reactie: (Thomas Stokhof)
10-4-2015, 00:11
Hoezo oranje en Kaap Hoorn met elkaar verbinden? In die tijd was Nederland een Republiek, de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden! De Oranjes (Duitsers) kwamen later met hun coupe. Schande!

Reactie: (hans hoornsman)
9-4-2015, 23:28
Uit ervaring weet ik, dat dit Oranjeconcert plus Oranjemaaltijd een hartstikke leuk muzikaal en culinair evenement is. Pet af voor het Oosterkerkbestuur, die dit al jarenlang op touw zet.