Werkgroep Fairtrade Hoorn zoekt nieuwe leden

13-04-2015 De drie huidige leden van de werkgroep stoppen met het werk.

HOORN - In samenspraak met de gemeente Hoorn wordt gekeken wat de mogelijkheden in de toekomst voor de werkgroep zijn. Het doel: Hoorn wordt Fairtrade Gemeente. ”Het is zonde van de vele werkzaamheden, als de activiteiten nu worden afgebroken”, zegt wethouder Samir Bashara. De drie werkgroepleden Yildiz Celie, Rien Barendse en Bert van Dijkhuizen vinden het jammer dat hun doelstelling niet binnen afzienbare tijd is behaald.

 

Enthousiaste bedrijven

Hoewel de werkgroep sinds 2007 vele werkzaamheden verrichtte, is Hoorn nog geen Fairtrade Gemeente. Om de titel Fairtrade Gemeente te mogen gebruiken, moet een aantal bedrijven in Hoorn, in verschillende branches, gecertificeerde fair trade producten gebruiken en/of verkopen. Fairtrade Gemeente Nederland heeft hiervoor een aantal normen gesteld. 

De drie vertrekkende werkgroepleden betreuren het, dat het nog niet is gelukt om genoeg Hoornse bedrijven hiervoor enthousiast te maken. De werkgroep wil de bedrijven die wel zijn aangesloten bij Fairtrade Hoorn van harte bedanken voor het feit dat zij de fair trade gedachte ondersteunen en hoopt dat de betrokkenen fair trade producten blijven gebruiken en/of verkopen.

 

Nieuwe vrijwilligers

Er zijn al enkele enthousiastelingen die zich gemeld hebben om de werkgroep voort te zetten. Indien er meer mensen zijn die de werkgroep willen versterken, kunnen zij contact opnemen met Wendy Laan, gemeente Hoorn (0229-252200).

 

Fairtrade Gemeente

In een Fairtrade Gemeente zorgen inwoners, winkels, bedrijven en de lokale overheid samen voor meer eerlijke handel. De landelijke Fairtrade Gemeente campagne streeft naar een wereld waarin iedereen een kans op ontwikkeling krijgt. Door te zorgen voor meer eerlijke handel, worden boeren en producenten in ontwikkelingslanden in staat gesteld om zelf hun levensomstandigheden te verbeteren en te bouwen aan een toekomst voor hun bedrijf, hun familie en hun omgeving. Bijna 2 miljoen producenten, boeren en arbeiders werken onder fair trade condities. Daardoor profiteren ruim 6 miljoen mensen van de neveneffecten van eerlijke handel. Om te zorgen dat meer mensen in ontwikkelingslanden een kans op ontwikkeling krijgen, is het belangrijk dat meer producten volgens de fair trade principes worden verhandeld. Dat kan wanneer meer consumenten en bedrijven fair trade producten kopen, maar ook wanneer meer winkels, groothandels en cateraars fair trade producten aanbieden. De Fairtrade Gemeente campagne probeert daarom de vraag en het aanbod van fair trade te vergroten.