Gemeenteraad gaat voor derde kliko

15-04-2015

De Hoornse gemeenteraad ging gisteren akkoord met het voorstel van HVC om meer milieuwinst en economische waarde uit het huishoudelijk afval te halen. Het voorstel omvat onder meer het plan om een derde minicontainer voor kunststof in te voeren en de grijze container eens in de vier weken te legen.

Landelijk is het doel gesteld om in 2015 65 procent en in 2020 75 procent van de materialen uit afval te hergebruiken. Om die doelstelling te halen heeft het Rijk per 1 januari 2015 een afvalstoffenbelasting ingevoerd. Dit betekent dat inwoners extra moeten betalen voor afval dat niet gescheiden wordt. Daarom heeft HVC een voorstel uitgewerkt om de afvalscheiding te verbeteren.

HVC stelt voor om de service op de inzameling van gft, kunststof verpakkingen en oud papier te verbeteren. Deze grondstoffen komen nog teveel voor in het restafval en zijn juist heel geschikt voor hergebruik. Daarom wil HVC een derde een minicontainer invoeren voor kunststof. De grijze container en de container voor kunststof zouden dan eens in de vier weken geleegd kunnen worden. Dit stimuleert mensen mensen om hun afval beter te scheiden en zorgt er daarmee ook voor dat de kosten voor afvalverwerking omlaag gaan. Ook wil HVC onder meer drankenkartons en/of metalen aan de minicontainer voor kunststof toevoegen en inwoners helpen om etensresten makkelijker te scheiden.

De raad nam twee amendementen aan. Het amendement van CDA, PvdA en HOP om met kracht bij HVC in te brengen dat Hoorn verwacht dat er kritisch gekeken wordt naar mogelijkheden om voor inwoners meer financieel voordeel te halen uit de maatregelen kreeg steun van de VVD, GroenLinks en Hoorn Lokaal. De fracties van SP, D66, VOCHoorn, Fractie Tonnaer, Hoornse Senioren Partij, Hoorns Belang en Jong & Oud voor Hoorn stemden tegen. Daarmee werd het amendement met een meerderheid van 18 stemmen voor en 16 stemmen tegen aangenomen.

De fracties van Hoorn Lokaal, CDA, Fractie Tonnaer en HOP dienden een amendement in met daarin de opdracht aan HVC om een plan op te stellen waarin in ieder geval rekening gehouden wordt met gerichte communicatie richting inwoners over afvalscheiding en een hoog serviceniveau, het vergroten van draagvlak onder inwoners voor verder scheiden van afval en het bieden van oplossingen voor afval dat uit hygiënisch oogpunt niet geschikt is om 4 weken lang in de grijze container te verblijven. Dit amendement kreeg steun van de fracties van SP, VOCHoorn, Hoornse Senioren Partij en GroenLinks. De fracties van de VVD, Hoorns Belang, PvdA, D66 en Jong & Oud voor Hoorn stemden tegen. Daarmee werd het amendement aangenomen met een meerderheid van 18 tegen 16 stemmen.

Het CAW bestuur neemt op 14 mei een besluit of het plan definitief kan worden uitgevoerd. De Hoornse zienswijze wordt meegenomen in de besluitvorming.


Reacties
Reactie: (Denzel)
28-4-2015, 23:59
We kunnen altijd extra grijze containers bij HVC bestellen daar hangt natuurlijk wel een behoorlijk prijsje aan vast. Vast in overleg gedaan met de gemeente dan krijgt die ook weer een paar procentjes zo helpt ieder elkaar een handje of een handje vol.

Reactie: (ez livin)
20-4-2015, 09:12
Het scheiden van afval heeft voor HVC geen enkele prioriteit. Ik woon in een bovenhuis en kan slechts een grijze, kleine kliko gebruiken omdat er gewoonweg geen plaats is voor meerdere bakken. Deze bakken voor de boven bewoners zijn ook nog eens los en centraal midden op straat geplaatst. Bijplaatsen van groene-, paarse- of andere bakken is dus onmogelijk. Hieruit blijkt dat bezuiniging de drijfveer is van HVC en de Gemeenteraad het bedrijf hierin braaf volgt, zonder rekening te houden met de belangen van de inwoners. Diverse telefoontjes naar beide instanties leidden alleen maar tot verwijzing naar elkaar. Hopelijk gaan de Gemeentelijke luikjes eens open, zodat men eens een gefundeerd weerwoord kan bieden aan HVC.

Reactie: (Jan van Leek)
19-4-2015, 19:06
Die idioterie van afval scheiden dreigt aardig door te schieten. 1 keer in de maand de grijze bak kan natuurlijk nooit uit. Als dat door gaat dan scheid ik helemaal niks meer maar verdeel het gewoon over de bakken.

Reactie: (johan)
19-4-2015, 18:34
3e kliko? heb al jaren een paarse naast de groene en de grijse voor chemisch afval.

Reactie: (Berend Keizer)
18-4-2015, 17:12
Nu Kan je nagaan vat voor onnozele er in de Gem - raad zitting hebben. Grijze bak 1x in de 4 weken ,men heeft de mond vol van hygiëne . in Enkhuizen is het voorstel voorlopig voor 1 jaar van de baan. Daar is de Gem -en Bewoonners verstandiger.

Reactie: (Jan Luttik)
18-4-2015, 09:07
meer milieuwinst en economische waarde uit het huishoudelijk afval te halen. Welke zwakbegaafde verzint nu weer zo iets. Prima om plastic te scheiden en een derde container is tot daar aan toe maar de grijze container 1 x per 4 weken te legen getuigd toch echt van gebrek aan verstand. In onze wijk (nieuwe Steen) wordt redelijk serieus omgegaan met plastic scheiden maar na 2 weken zitten de grijze bakken toch helemaal vol. Waar gaan we het overtollig afval laten? Ik zeg dumpen op de stoep van het gemeentehuis. Ik wordt zo moe van al die idiote plannen welke worden bedacht van ons belastinggeld.

Reactie: (Koos Verburg)
17-4-2015, 09:11
Wat een idioot plan is dit! De meeste mensen hebben geen plaats om een 3e container te plaatsen. De grijze container wordt maar 1x per 4 weken geleegd. Dit is gewoon een verkapte bezuinigingsmaatregel van HVC. Ik snap niet dat de raad hier mee ingestemd heeft. Wat is de volgende stap? Zelf de containers naar een verzamelplaats brengen.

Reactie: (Desire)
16-4-2015, 19:38
Die 3e container tot daar aan toe, maar de grijze bak maar 1 keer in de maand legen komen heel veel mensen in de knoei.

Reactie: (A.bijleveld)
16-4-2015, 17:14
Een derde container, ik ben er niet blij mee,de inzameling van plastic ging toch prima in de HVC zakken?maar wat ik echt BELACHELIJK vind, is het plan om de grijze container dan maar eens in de vier weken te legen! Hoorn wordt daarmee m.i. een grote madenkwekerij, zeker waar de containers zomers in de zon staan!!

Reactie: (Nelis)
16-4-2015, 15:54
Jammer dat er niet gekozen is voor nascheiding. Het lijkt mij efficiënter en gebruiksvriendelijker om deze scheiding door de afvalverwerker te laten doen. Vuilscheiding wordt zo steeds ingewikkelder, met een milieustraat in iedere keuken.

Reactie: (dHont)
15-4-2015, 18:58
Betekend dit dan dat we 3 containers ipv 2 in de tuin krijgen? En gaat de belasting voor afvalstoffen dan omlaag? Veel mensen hebben keurig netjes een ombouw voor de huidige 2 bakken gemaakt; hebben deze mensen dan maar gewoon pech?