Duurzame, culinaire samenwerking tussen Deen Supermakten en 'Proosten

16-04-2015

HOORN - Ieder jaar verdwijnt er in Nederland voor zo’n € 2,5 miljard aan voedsel in de afvalemmer: ruim € 150 per persoon, oftewel 50 kilo (bron: Factsheet voedselverspilling 2013). Producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten verspillen daarnaast nog eens zo’n € 2,5 miljard aan voedsel. Zonde van het geld en een nutteloos verbruik van kostbare energie. Met het Duurzame Dinsdag Diner wil een groep Horinezen dan ook op een ludieke manier de aandacht vestigen op voedselverspilling.

 

Vanaf dinsdag 21 april en daarna iedere derde dinsdag van de maand tovert kok Stephan Stalenhoef in zijn restaurant ‘Proosten’ in de Proostensteeg in Hoorn een smakelijk driegangendiner op tafel, samengesteld uit producten die bij Deen Supermarkten de uiterste verkoopdatum hebben bereikt. Producten die volledig geschikt zijn voor consumptie, maar die wegens deze datum moeten worden “doorgedraaid”. Met dit Duurzame Dinsdag Diner vragen initiatiefnemers Boudewijn Deen, Paul Luiken en Stephan Stalenhoef aandacht voor het nutteloos verspillen van voedsel.  

 

Culinair improviseren

Chef Stephan Stalenhoef is gecharmeerd van het Duurzame Dinsdag Diner vanwege het duurzaamheidsaspect én de culinaire uitdaging die hem maandelijks te wachten staat. De maandagavond vóór het diner maakt hij bij enkele Deen filialen een keuze uit de producten die uit de schappen dienen te verdwijnen. Welke producten dit zijn, valt lastig te voorspellen. Daarom moet hij al zijn culinaire talenten aanspreken om een driegangenmenu samen te stellen.

 

Samenwerking met Deen Supermarkten

Ook Boudewijn Deen, operationeel directeur van Deen Supermarkten BV, gaat voedselverspilling aan het hart. De supermarktketen probeert dit zelf terug te dringen middels onder andere een efficiënter bestelsysteem, vroegtijdig afprijzen en het doneren aan de West-Friese voedselbank. Toch blijft hij het zonde vinden dat prima consumeerbare producten noodgedwongen worden weggegooid.

 

Volgens mede-initiatiefnemer Paul Luiken bestaan variaties op het Duurzame Dinsdag Diner al langere tijd in Amsterdam. Met dit project hopen de initiatiefnemers ook in West-Friesland meer aandacht te krijgen voor duurzaam dineren.

 

Het Duurzame Dinsdag Diner

Het menu bestaat iedere maand uit een culinair driegangendiner, samengesteld uit wat er de dag ervoor voorradig is. Op deze dinsdag kan men kiezen tussen vlees en vegetarisch. Ondanks de hoge kwaliteit van het diner is de prijsstelling opvallend vriendelijk; zo wordt aandacht voor duurzaam dineren toegankelijk voor iedere portemonnee. Reserveren voor het Duurzame Dinsdag Diner is gewenst, om ook zo voedselverspilling tot een minimum te beperken. De keuken is geopend van 1800 tot 2100 uur. Reserveren via stephansolie@gmail.com of 06 224 718 05.