The Pretty Things in Manifesto

09-05-2015

De spraakmakende Engelse rockband The Pretty Things, opgericht in 1963, speelt in de herkansing alsnog in het Hoornse poppodium Manifesto. Het eerder in oktober geplande optreden ging niet door i.v.m. een ziekenhuisopname van zanger Phil May.

The Pretty Things zijn verwant aan The Rolling Stones. Sterker nog:  Dick Taylor startte met Mick Jagger en Keith Richards, The Rolling Stones in 1962. Een jaar later verlaat gitarist Dick Taylor The Rolling Stones weer en begint hij samen met zanger Phil May, The Pretty Things.  The Pretty Things speelt vuige rhythm & blues. De band zet de zalen op z’n kop met ongeremde optredens. ‘Ruiger dan The Stones’ is hun imago.

De eerste single Rosalyn is een bescheiden hit in 1964, Don’t bring me down uit hetzelfde jaar een klapper! In Nederland wordt het nummer Road Runner ook een groot succes. De band maakt veel indruk op Nederlandse muzikanten en is van grote invloed op het ontstaan van Nederbiet (of –beat).

Veel internationale coryfeeën hebben enorme waardering voor The Pretty Things, waaronder Van Morrison, David Bowie, The Stripes, Aerosmith en Slash. De creativiteit, compromisloze houding en vernieuwingsdrang van The Pretty Things blijven niet onopgemerkt. Zo maakt de band bijvoorbeeld de eerste rockopera: S.F. Sorrow, nog vóór Tommy van The Who.

Dat The Pretty Things ruig waren, illustreert het levenslange optreedverbod in Australië en Nieuw-Zeeland. Drummer Viv Prince heeft zich daar onmogelijk gemaakt en wordt dientengevolge vervangen door Skip Alan. Na nog een paar wisselingen in de formatie, houdt The Pretty Things op te bestaan in 1975.

In 1980 pakken May en Taylor bandleden van het eerste uur de draad weer op. Inmiddels bestaat de band  vijftig jaar. De huidige bezetting van The Pretty Things is: Phil May, Dick Taylor, Skip Alan, John Povey, Wally Waller en Frank Holland.

50 jaar na Blokker
In het Manifesto is een kleine expositie verzorgt door muziekliefhebbers Sjaak Jorritsma en Jan Baart die er 50 jaar geleden bij waren toen de band een spraakmakend optreden verzorgde in de veilinghal in Blokker. Sjaak Jorritsma heeft die dag  foto’s gemaakt die nu zijn vergroot en dat levert prachtig beeldwerk op.
Het optreden tijdens het Blokker Festival in 1965 werd live uitgezonden op t.v. , maar na veel telefonische klachten ging het beeld op zwart. Sjaak Jorritsma presenteert een dvd met unieke live opnamen van dit concert tijdens de avond.

In het voorprogramma staat de jonge Hoornse band Two Shakes of A Lamb’s Tail en dj Niels de Wit zorgt voor een muzikale omlijsting.

De zaal gaat open om 19.30 uur en tickets kosten 15 euro in de vvk (ex fee) bij alle Primera winkels en online via www.manifesto-hoorn.nl  en 17,50 aan de deur.