VVD wil vrij parkeren op Bevrijdingsdag

17-05-2015

De Hoornse VVD wil duidelijkheid over het parkeren op feestdagen. Aanleiding is het opvallende besluit van Hoorn om op de nationale feestdag 5 mei geen vrij parkeren te hanteren. In een brief aan het College van Burgemeester en Wethouders stelt de VVD: ”Op een nationale feestdag zoals 5 mei gaan veel burgers en bezoekers er vanuit dat parkeren gratis is, hetgeen hun dan in Hoorn een parkeerboete kan opleveren.”

 

Lees hier de brief:

 

Betreft: vragen ex art. 36 over betaald parkeren op 5 mei

 

 

Hoorn, 14 mei 2015

 

 

Geacht College,

 

Het betaald parkeren regime op 5 mei in Hoorn levert voor veel burgers en bezoekers de nodige hoofdbrekens en onduidelijkheden op.

Er is vrij parkeren op officiële feestdagen. De data van de feestdagen waarop er niet betaald hoeft te worden voor parkeren zijn op de website van de gemeente Hoorn te vinden en onder de info-knop op de parkeerautomaten.

Tot zo ver is er dus niet aan de hand. Wat echter onduidelijkheid oplevert voor veel mensen is dat in Hoorn op de officiële nationale feestdag 5 mei wel moet worden betaald voor het parkeren.

5 mei is een door de Rijksoverheid officieel erkende nationale feestdag. In heel veel steden (zoals bijvoorbeeld Purmerend en Zaanstad) is het op 5 mei dan ook gratis parkeren net als op de andere feestdagen.

 

Op een nationale feestdag zoals 5 mei gaan veel burgers en bezoekers er vanuit dat parkeren gratis is, hetgeen hun dan in Hoorn een parkeerboete kan opleveren.

 

Daarom hebben wij de volgende vragen:

 

Waarom hanteert Hoorn betaald parkeren op de officiële nationale feestdag 5 mei?

 

In verband met klantvriendelijkheid en gastvrijheid is het wenselijk en meer eenduidig in het parkeerregime als er op 5 mei gratis parkeren is in Hoorn net zoals op de andere officiële nationale feestdagen. Deelt u deze mening en zo nee waarom niet?

 

Kan u ons melden hoeveel mensen op 5 mei jl. een parkeerboete hebben gekregen omdat zij niet betaald hadden? En is dat substantieel meer dan het gemiddeld aantal parkeerboetes dat per dag in Hoorn wordt uitgedeeld?

 

Wilt u met ingang van 2016 de nationale feestdag 5 mei aanmerken als een dag waarop gratis parkeren geldt net zoals op de andere nationale feestdagen?

 

 

Graag uw reactie.

 

 

Met vriendelijke groet,

 

Bert van Dijkhuizen en Chris de Meij, raadsleden VVD

 


Reacties
Reactie: (Dirck)
19-5-2015, 10:00
Als SP lid het helemaal eens met de VVD, elke feestdag want is oorspronkelijk een middel om parkeerdruk te verdelen, later pas voor inkomsten gedaan. Verder ben ik voor de 9.00 uur met betalen naar 10.00 uur te brengen, mits 80% van alle winkels om 8,30 open willen... dan is elke ochtend gratis en die mensen veroorzaken dan geen overlast meer rest van de dag, meer omzet en omdat de 5 webcams van binnenstad bewoners aantoonde dat het pas na 10.30 zaterdag en 11.00 uur op werkdagen drukker en voller werd. Eventueel het Park locatie hiervoor inleveren dus niet meer gratis op ochtenden..? Die loopt goed maar is voor de helft centrum leuk, als ik verder moet is het stevige wandeling en die kosten van kaartje en niets betalen kost ook, en die mag dan in ruil hiervoor weg...