Vijf fracties: Puur Hoorn heeft geen topprioriteit

17-05-2015

De fracties van Hoorns Belang, Fractie Tonnaer, Hoorn Lokaal, de VVD en de Hoorns Onafhankelijke Partij willen drastisch bezuinigen op het Hoornse milieubeleid. De vijf partijen vinden dat Puur Hoorn binnen de gemeentelijk taken geen topprioriteit heeft en dat het effectiever kan voor minder geld. Men wil de helft van het half miljoen kostende programma bezuinigen.

Zo vindt HOP dat veel projecten weinig concreet zijn en dat investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen meer rendement in duurzaamheid, kostenbesparing, bewustwording en werkgelegenheid oplevert. ”Wij begrijpen het duurzaamheidssignaal dat van Puur Hoorn moet uitgaan en menen dat dit met de helft van het budget ook kan worden gegeven.”

Daarom komen de vijf partijen in de raadsvergadering van 19 mei met een amendement om het budget voor Puur Hoorn met 50% te korten. Over hoe deze korting ingevuld moet worden over de jaren, de strikt noodzakelijke formatie en de projecten laten wij bewust nog open, maar wij zijn desgewenst graag bereid hierover mee te praten. Met pakweg 2,5 ton euro per jaar blijft nog altijd een substantieel bedrag over.

 

De vijf partijen overwegen in het voorstel dat:

- de gemeenteraad genoodzaakt is in deze periode € 6 miljoen aan structurele ombuigingen te realiseren en met dit wijzigingsvoorstel hieraan een constructieve bijdrage wordt geleverd;

- de gemeente een marginale rol speelt bij het beïnvloeden van gedrag en bewustwording m.b.t. verduurzamen en dit grotendeels al gebeurt onder invloed van maatschappelijke discussies, stijgende energieprijzen, de markt- en andere direct betrokken partijen;

- dat veel van de Puur Hoorn-projecten ook zonder gemeentelijke steun bestaan;

- van alle belangrijke taken die de gemeente moet uitvoeren dit project geen topprioriteit heeft;

- halvering van het budget dwingt tot effectievere keuzes binnen het programma en er nog altijd een substantieel bedrag beschikbaar blijft om de doelstellingen van Puur Hoorn te realiseren.