Aangepaste Avondvierdaagse van 1 t/m 4 juni

26-05-2015

HOORN - Speciaal voor mensen die etalagebenen hebben, is er weer een aangepast parcours van de Hoornse Avondvierdaagse uitgezet. In samenwerking met de vaatchirurgie van het Westfriesgasthuis, ClaudicatioNet fysiotherapeuten uit de regio Westfriesland en de organisatie van de Avondvierdaagse.

 

“Vorig jaar hebben we met een aantal mensen voor het eerst de aangepaste avondvierdaagse gelopen,” vertelt Maartje Drost, Physician Assistent voor de vaatchirurgie in het Westfriesgasthuis. “Voor mensen met etalagebenen valt lopen lang niet altijd mee. Het is vaak pijnlijk en gaat moeizaam. Toch is het belangrijk dat ze voldoende beweging krijgen, omdat het de klachten vermindert. Daarom is dit aangepaste parcours een mooie uitdaging waar zij veel voordeel van kunnen hebben.”

 

Samen op stap
De Avondvierdaagse vindt plaats van 1 t/m 4 juni. Het gaat om een kort traject van 2,5 km per avond, met rustmomenten. Het startpunt is bij scholengemeenschap Copernicus, Nieuwe Steen 11. Verzamelen om 17.50 uur, vertrek om 18.00 uur. Deelname is gratis, dankzij een financiële bijdrage van de stichting Vrienden van het Westfriesgasthuis. Vers fruit en drinken voor onderweg wordt verzorgd door Supermarkt Plus Oosthuizen. De route is geschikt om te lopen met een stok of rollator en op 3 juni is het mogelijk om een rustdag in te lassen. Er lopen ook professionele begeleiders van fysiotherapiepraktijken mee.


Als beloning krijgt elke deelnemer een medaille, gezelligheid en voldoende beweging.
Bent u geïnteresseerd? Aanmelden kan door een mail te sturen naar info@fysioteam.nl

 

Etalagebenen
Claudicatio intermittens, etalagebenen in de volksmond, is een slagaderziekte in de benen. Het uit zich in krampende pijn in de benen bij het lopen. Nadat ze een bepaalde afstand hebben gelopen, moeten ‘claudicanten’ even stoppen omdat zij pijn in de benen krijgen. Deze pijn wordt veroorzaakt door zuurstoftekort in de spieren. Dit tekort komt door een vernauwing in de beenslagader, waardoor er te weinig zuurstofrijk bloed bij de spier terecht komt. Door korte tijd te wachten, zakt de pijn en kan de patiënt weer verder lopen tot de pijn weer terugkomt. Veel mensen verbloemen de klachten door net te doen alsof ze etalages aan het bekijken zijn, vandaar de term ‘etalagebenen’.