Gemeente en Intermaris starten pilot om schulden te helpen voorkomen

18-06-2015

HOORN - De gemeente Hoorn en woningcorporatie Intermaris starten een pilot om preventief schulden bij inwoners uit Hoorn te signaleren. Wie een huurachterstand heeft van twee maanden, krijgt bezoek van een preventiemedewerker om problematische schulden te voorkomen. Vroegtijdige hulp, zoals een betalingsregeling op maat en hulp bij budgettering, kunnen grote problemen helpen voorkomen. Na de zomer begint de pilot die in eerste instantie een jaar duurt.

 

Bij de begrotingsbehandeling besloot de gemeenteraad van Hoorn om vanaf 2015 structureel € 100.000 extra per jaar in te zetten voor schuldhulpverlening. De raad gaf daarbij aan dat preventie een belangrijk onderdeel was. Een van de concrete maatregelen pakt de gemeente Hoorn samen met Intermaris op.

 

Wethouder Nel Douw: ‘We werken samen met Intermaris in deze pilot. Zij zijn een logische partner omdat een achterstand in de huur een belangrijk signaal kan zijn voor beginnende problemen. Door er op tijd bij te zijn, willen we problematische schulden en problemen op andere terreinen helpen voorkomen.’

 

Intermaris heeft in Purmerend al positieve ervaringen met deze aanpak. Martin Hoiting, directeur-bestuurder van Intermaris: ‘Door het aanbieden van hulp, adviezen en doorverwijzing is er voor bewoners met betalingsachterstanden nog veel perspectief. De situatie is niet zo uitzichtloos als men misschien denkt, doordat we er op tijd bij zijn.’

 

Preventie

Preventiemedewerkers van de gemeente Hoorn en Intermaris gaan bij een huurachterstand van maximaal twee maanden samen op huisbezoek. Ook voert de preventiemedewerker van de gemeente gesprekken met nutsbedrijven en zorgverzekeraars om samen te werken en bijvoorbeeld betalingsregelingen te treffen. Dit om te voorkomen dat mensen onverzekerd raken en/of worden afgesloten van energie. Daarnaast komt er voorlichting aan jongeren om ze bewust te maken van de gevolgen van schulden en om te voorkomen dat jongeren schuldhulpverlening nodig hebben.