Burgemeester Van Veldhuizen naar Enschede

30-06-2015

Burgemeester Onno van Veldhuizen neemt afscheid van Hoorn. Op maandag 29 juni werd bekend dat de gemeenteraad van Enschede hem als burgemeester zal voordragen bij de Kroon. Van Veldhuizen heeft twee termijnen van zes jaar als burgemeester van Hoorn gediend.

 

In 2003 werd Onno van Veldhuizen (52) burgemeester van Hoorn. Daarvoor was hij burgemeester van Nieuwkoop. In Hoorn liep al een herbenoemingsprocedure voor een derde termijn. Deze begint op 1 augustus 2014. Als de Kroon de voordracht van Van Veldhuizen accepteert, wordt hij per 1 oktober 2015 in Enschede benoemd als burgemeester. Hij volgt Peter den Oudsten op, die nu burgemeester van Groningen is.

 

Reacties van college en raad

Zowel het college als de gemeenteraad reageerde op dinsdag 30 juni, tijdens de laatste raadsvergadering voor het reces, op het nieuws dat de burgemeester afscheid neemt van Hoorn.

 

Arthur Helling, plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad sprak Van Veldhuizen kort toe: ‘…we raken zondermeer een kundige, energieke, nieuwsgierige, dynamische, immer ambitieuze en humorrijke burgemeester kwijt, die nog bijzonder fris was onder de oksels. Meer dan rijp voor een herbenoeming…Een burgervader zonder sporen van slijtage, nog vol ambitie en strijdlust. Een jonge krijger die zijn prooi toch nog eerder te pakken had dan wij dachten: Enschede.’

 

Loco-burgemeester Nel Douw deed ook een kort woordje: ‘Ik spreek namens het college, onze organisatie en ook de stad als ik zeg dat ons hart een klein beetje huilt om jouw vertrek. Dat blijkt ook wel uit de honderden reacties die hier en elders rondgaan. Het is en was een voorrecht om jou in ons midden te hebben. Maar onze grootste en breedste glimlach is natuurlijk ook voor jou, jouw toekomst en dat van je gezin en voor Enschede, dat heeft gezien wat jij als burgemeester en als burgemeester in allemaal huis hebt.’.

 

Nieuwe burgemeester van Hoorn

Het vertrek van burgemeester Van Veldhuizen betekent dat de gemeenteraad op zoek gaat naar een nieuwe burgemeester. Kort na het reces wordt de benoemingsprocedure opgestart. Deze periode neemt tussen 6 en 9 maanden in beslag. De gemeente Hoorn verwacht dater in de loop van 2016 een nieuwe burgemeester kan worden benoemd. Met de Commissaris van de Koning wordt gesproken over de inzet van een vervanger in de tussenliggende periode.

 

 

 


Reacties
Reactie: (Bob Mans)
21-7-2015, 09:38
Goed nieuws!

Reactie: (Jonkheer)
1-7-2015, 23:57
Burgemeester zijn is net een trainer. Als je ergens te lang zit, wil je wel eens iets anders. Succes in Enschede Onno.

Reactie: (Ruud Emmerink)
30-6-2015, 18:48
Mooie vacature voor Jan van der Gracht.