"onze enige en echte burgervader"

30-06-2015

Raadslid Arthur Helling sprak dinsdagmiddag namens de gemeenteraad burgemeester Onno van Veldhuizen toe.

 

Ik was eigenlijk van plan een “interpellatiedebat” aan te vragen over het onderwerp “Enschede”, maar we kennen uw kennis van het Reglement van Orde, dus dat zou hem niet meer gaan worden.

Dan maar gewoon een ‘punt van orde’. Ik zou graag als vice-raadsvoorzitter namens de raad u kort willen aan- … toespreken over, laten we zeggen, de transferperikelen in onze stad.

===========================================================================

Ik zou willen beginnen met onze minister-president te citeren: “Doe toch eens Normaal, man!” Dat wel in de wetenschap, dat je dat nu juist Oerend Hard gaat doen.

We zijn er nog een klein beetje beduusd van, Onno. Hoorn raakt op één avond zijn bondscoach Guus Hiddink kwijt uit de Achterhoek / Twente en zijn aanvoerder, Onno van Veldhuizen … naar Twente. En om dan onze eigen burgervader dan maar gelijk te citeren: “Het is misschien wat veel voor het bestuurlijke spijskanaal, maar we zullen het ermee moeten doen!”

Zo nuchter gaan we er als Westfriezen doorgaans ook mee om … maar zo gemakkelijk kom je niet weg Onno.

Want we raken zondermeer een kundige, energieke, nieuwsgierige, dynamische, immer ambitieuze en humorrijke burgemeester kwijt, die nog bijzonder fris was onder de oksels. Meer dan rijp voor een herbenoeming, volgens onze raad op 10 maart j.l. Een burgervader zonder sporen van slijtage, nog vol ambitie en strijdlust. Een jonge krijger die zijn prooi toch nog eerder te pakken had dan wij dachten: Enschede.

En dat metaalmoeheid en politiek/bestuurlijke roestvorming aan jou voorbij zijn gegaan is best bijzonder, zeker als je bedenkt dat je al 12 jaar op één en dezelfde post zit in Hoorn. Maar dat toont het karakter van jou Onno, misschien toch ook een klein beetje die Hoornse VOC-mentaliteit die je je eigen hebt gemaakt, ondanks dat jij meer dan ooit in deze stad vooral ook een “mensenmens” bent. Altijd bereid ook het ‘kleine gesprek’ aan te gaan, soms tot overmaat van ramp voor hen, die jou agenda moesten managen.

Jij hebt dan ook geen standbeeld nodig om positief herinnert te worden. Jij bent het standbeeld of eigenlijk beter gezegd, het levende bewijs: het boegbeeld. Je bent (en straks was) ook het gezicht van de regio, die Westfriesland met zijn befaamde “linkerrijtje” op de kaart heeft gebracht.

Onder jouw leiding heeft Hoorn zijn natuurlijke positie als hoofdstad van Westfriesland meer dan ooit ook vanuit de regio gegund gekregen. En misschien is dat wel ‘het meest veelzeggend’ als we het over de bestuurlijke kwaliteiten van onze burgemeester Onno van Veldhuizen hebben.

De stad van Hayo, Padde en Rolf was een droom die in 2003 uitkwam voor jou. Roger, Marjon en ik waren daarbij. De raad wist in 2003 dat ze een groeibriljant uit Nieuwkoop in huis had gehaald. “Max één termijn was dan ook de heersende verwachting van toen.” Die zes jaar zijn er uiteindelijk toch twaalf geworden. Want Hoorn beviel, natuurlijk beviel Hoorn! Je hebt van Hoorn een kleine wereldstad aan het water gemaakt, die zijn trots en geschiedenis aan het herontdekken is in een mondiale wereld in transitie.

Zelf ervoer je Hoorn in 2003 absoluut als een warm bad, al kwam je bepaald niet in een gespreid bedje terecht. De bouwfraude had Nederland in 2002/2003 in zijn greep en de schijnwerpers stonden op Hoorn en daarmee op jou, Onno. En waar veel collega’s in den lande de luiken naar beneden rolden, zich verstopten onder tafel, zich muisstil hielden wachtend tot de storm die zou gaan liggen, stond jij op en opende de gordijnen. Het was een vuurdoop die je glansrijk doorstond. Transparantie, integriteit en bestuurlijke moed. Zaken die onlosmakelijk met jou zijn verbinden.

Zelf heb ik ook drie jaar heel direct met je mogen samenwerken. En in de schaduw groeit niets, maar bij Onno schijnt altijd de zon. Ik heb er veel van geleerd en opgestoken. Daarvoor ook mijn persoonlijke dank.

Onder jouw bezielende leiding is Hoorn ook veiliger geworden. Preventief fouilleren in de Kersenboogerd, drugshonden op de Roode Steen, het jeugd & alcoholbeleid in de regio, het Hoornse coffeeshopbeleid, cameratoezicht in de binnenstad en op de industrieterreinen, je stond altijd open voor debat, maar je pakte altijd door. Hoorn kon veiliger, en soms moest Hoorn veiliger.

Maar ook zelf heb je een mooie ontwikkeling doorgemaakt. Je begon als vlijmscherpe advocaat. De burgemeester/advocaat, die moeite had om tot tien te tellen, sneller was als het licht, in elk geval voor het gemiddelde raadslid,  maar je hebt leren doseren en leren los te laten. Heel soms komt de jurist in je nog een beetje naar boven en dat is prima ook. Maar je bent in Hoorn geëindigd als de “dorpsoudste”, de wijze man, waar je gaat buurten voor advies. En ondanks die statuur, dat charisme, durf je je ook kwetsbaar op te stellen, twijfel te delen, om daarna altijd wel je verantwoordelijkheid te nemen en zoals ik al zei, door te pakken.

De volgende droom staat nu klaar. De hoofdstad van Overijssel: Enschede. Na Ronald de Boer ben jij de tweede bekende voetballer die vanuit Westfriesland (eigenlijk De Westfriezen) naar FC Twente gaat. Helaas wel transfervrij heer Bennis. Ik herhaal: transfervrij!

De raad draagt Onno in haar hart, heel Hoorn draagt Onno in haar hart en wij weten als raad zeker, dat jij ook Hoorn in je DNA zult blijven houden. Jij bent éénhoorn! Kleurrijk, slim, behendig, welbespraakt en moedig.

We gaan naar verwachting nog twee, misschien drie maanden van je genieten. Het echte afscheid komt nog, maar we wensen jou alvast ongelooflijk veel succes in Enschede (al spreek ik dat met de meest gepaste tegenzin uit) en geniet van de ‘voorpret’.

En zoals een goed gebruik is in onze raad geven we graag iets mee aan ‘goede vrienden van onze stad die afscheid gaan nemen’. Je hebt het al vaak mogen weggeven, dit keer mag je dit fabelachtige geschenk zelf in ontvangst nemen. Je kent het verhaal als geen ander en je kan het zomaar maar nodig hebben in Enschede …

Koester Hoorn, koester de éénhoorn … ons beste paard van stal!

Onno namens de voltallige raad wil ik je ongelooflijk bedanken voor je inzet voor Hoorn en de regio. Een groot applaus voor onze enige en echte burgervader!