Nieuwe rioolpersleiding Blokmergouw en Oostergouw

07-09-2015

HOORN - De komende maand wordt een grote nieuwe persleiding voor rioolwater aangelegd langs de Blokmergouw en de Oostergouw. Dit werk is een belangrijk onderdeel van het afvalwaterakkoord dat Hoorn vorig jaar met het Hoogheemraadschap heeft afgesloten.

 

Ooms Construction is in opdracht van de gemeente Hoorn inmiddels gestart met de werkzaamheden. Op veel plekken moet de bestaande bestrating tijdelijk het veld ruimen. Er wordt vervolgens een sleuf gegraven om de nieuwe leiding in te leggen. De sleuf wordt daarna aangevuld met grond en opnieuw bestraat. Bomen die in de weg staan zijn eerder dit jaar al gekapt.

Op sommige plaatsen vinden boringen plaats. Bijvoorbeeld naast de spoorwegovergang van de stoomtram (Blokmergouw) en bij de kruising met de Dorpsstraat. Daardoor hoeft bovengronds niets te worden opgebroken.

 

Route

Vanaf de Zwaagmergouw gaat de leiding via het voetpad achter de Koopvaarder richting de Blokmergouw. Bij het Beurtschip wordt de entree naar de woonwijk (Galjoen, Schoener) ontgraven. Vervolgens wordt het spoor gekruist door middel van een boring. Langs de Blokmergouw komt de leiding onder het fietspad te liggen tot aan de rotonde met de Oostergouw. Vanaf hier volgt de leiding het fietspad aan de westzijde tot aan de Dorpsstraat. De Dorpsstraat wordt diagonaal gekruist door middel van een boring. Vanaf de Dorpsstraat volgt de leiding het fietspad aan de oostzijde van de Oostergouw tot aan de Westfrisiaweg. Dit is eind van dit jaar de afronding van de werkzaamheden.

 

Afsluitingen

Tijdens de werkzaamheden kan het autoverkeer gewoon gebruik blijven maken van de Oostergouw en de Blokmergouw. Bij in- en uitritten voor het werkverkeer geldt een snelheidsbeperking.

(Brom)fietsers worden zoveel mogelijk over de fietspaden aan de overzijde van beide wegen geleid.

 

Er zijn drie uitzonderingen:

• De entree naar Galjoen en Schoener is van maandag 7 t/m vrijdag 18 september voor autoverkeer afgesloten en afgegraven. Op zaterdag 19 en zondag 20 september gaat in- en uitgaand verkeer over één rijbaan.

• Zoals gezegd worden (brom)fietsers zoveel mogelijk over fietspaden aan de overzijde geleid. Behalve bij het spoor, daar ontbreken slagbomen en mag je omwille van de veiligheid niet tegen de richting in rijden. Daarom is er voor fietsers tijdelijk een omleiding langs de Copernicus school.

• Op zaterdag 3 en zondag 4 oktober is er voor verkeer van en naar De Oude Veiling één rijbaan beschikbaar.

 

Het voetpad achter de Koopvaarder blijft afgesloten t/m woensdag 23 september; het voetpad tussen Beurtschip en het spoor is afgesloten van maandag 7 t/m woensdag 30 september. Daar  wordt een boring onder het spoor door gedaan.