Ad Geerdink geeft zijn vrolijke visie op het Sinterklaasfeest

18-11-2015 Ook Zwarte Piet komt voorbij

HOORN - Op woensdag 25 november om 19.30 uur houdt museumdirecteur en Klaasoloog Ad Geerdink in het Westfries Museum een lezing over de rijke traditie van het Sinterklaasfeest. Een lezing met heel veel leuke weetjes over het feest, maar ook vol met humor. Net als het feest zelf. Natuurlijk komt ook Zwarte Piet voorbij, die ligt immers voor op ieders tong. Voor iedereen die meer wil weten over de herkomst en geschiedenis van Pieterbaas is de lezing een aanrader.

 

Entree is € 2,50 p.p. Museumkaarthouders gratis. Er is plek voor maximaal 60 personen dus u dient te reserveren via www.wfm.nl/sinterklaas

 

Hoe oud is de speculaaspop?

Er is veel te doen om het Sinterklaasfeest. Niet voor het eerst en waarschijnlijk ook niet voor het laatst. Het Sinterklaasfeest is namelijk één van oudste en populairste tradities van Nederland. Een traditie die al eeuwen terug gaat en voortdurend van vorm en inhoud veranderd. En dat gaat met horten en stoten.

Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum verdiept zich al jaren in het Sinterklaasfeest. “Ik heb al vanaf mijn geboorte een band met onze Sint. Ik ben namelijk geboren op 6 december, de eigenlijke feestdag van de heilige Nicolaas. Maar ik vind het vooral een hele fijne en bijzondere traditie, waar ik warme herinneringen aan heb. Pas toen ik me in het feest ging verdiepen kwam ik er achter hoe rijke de geschiedenis van die traditie is en waar alle elementen van het feest vandaan komen, zoals het cadeautjes geven, het schoentje zetten en de speculaaspop.  Daar vertel ik graag over. Die geschiedenis is nu heel actueel dankzij de discussie rond de figuur van Zwarte Piet. Daar heb ik ook wel het een en ander over te vertellen”.

Het Westfries Museum is ook dit jaar weer het logeeradres van de Sint. Het museum heeft een aantal fraaie vertrekken voor hem ingericht. In één van die vertrekken ligt zijn geld. Om dat te bewaken zijn in de weekenden Zee Pieten in het museum aanwezig die met de Halve Maen mee zijn gekomen.