Weerstand tegen minder ophalen restafval

26-01-2016

Het besluit van gemeentes in West-Friesland om in navolging van veel andere gemeentes, restafval (grijze bak) een keer per vier weken op te halen, is bij inwoners van de gemeente Hoorn slecht gevallen. Het gevoel van onvrede hierover wordt nog versterkt door de verhoging van het huisvuil ophaaltarief dit jaar.

 

Er is vrees dat de grijze bak daardoor overvol zou kunnen raken en een bron van stank en ongedierte gaat vormen. In een poging om dit tegen te houden, is op internet een petitie gestart.

 

Het tarief voor het ophalen van huisvuil in de gemeente Hoorn is dit jaar voor eenpersoonshuishoudens gestegen met 3,6% en voor meerpersoonshuishoudens met 3,2%. De redenen hiervoor zijn dat kosten voor verbranding en compostering zijn gestegen, het doorberekenen van afvalbelasting die het rijk aan de gemeente berekent en extra kosten i.v.m verkeerd aangeboden huisvuil (o.a. vuilniszakken die naast containers worden gezet).

 

Binnenkort zal er naast de restafval bak (grijs) en gft bak (groen) ook een bak voor plastic bijkomen.

 

Deze maand en in februari is een aantal zaterdagen bij uw lokale supermark een HVC-promotieteam actief. Zij informeren u over ’nu ook lege pakken en blik bij het plastic’ en laten u graag zien wat er van plastic verpakkingen, blikjes en pakken kan worden gemaakt. Uw afval vormt namelijk de basis voor nieuwe producten.
  
De petitie vindt u op:
Petitie (http://www.petities24.com/petitie_tegen_eens_per_4_weken_ophalen_huisvuil_in_hoorn_eo)

 

Meerinformatie over ophalen van huisvuil:
https://www.hvcgroep.nl/particulier (https://www.hvcgroep.nl/particulier)    

Restafval containers Restafval containers

Reacties
Reactie: (Frank van Rooij)
5-2-2016, 10:50
Laat je stem horen op petitie24. Naam petitie. PETITIE TEGEN HET EENS PER 4 WEKEN OPHALEN VAN HUISVUIL IN HOORN. Nu getekend door meer dan 2200 mensen!!! Teken en deel via Facebook , twitter, mail en ....... Dwing hiermee de gemeente tot elke 2 weken ophalen van huisvuil / grijze bak, en de persoonlijke keus tussen wel of geen oranje rolcontainer.

Reactie: (Henk Stellingwerf)
31-1-2016, 14:37
Waarom geen plastic bak bij de glas/papierbakken die op vele locaties in de gemeente staan?

Reactie: (F B)
28-1-2016, 17:31
waarom kunnen er naast de glas bakken geen bakken voor het plastic komen , ook ik heb ruimte te kort in de tuin voor nog een bak.

Reactie: (Bert Laan)
28-1-2016, 10:50
Die openbare weg staat al helemaal vol met auto's. Bij ons op de Drieboomlaan kan daar geen bak meer bij. Ook bij mij voor de deur bulkt het van de auto's ,. ik zou daar graag een keer een rolcontainer neer zetten.

Reactie: (f.pol)
27-1-2016, 20:28
Nu al worden de groene en grijze bakken (vermoedelijk i.v.m.kleine ruimte in de tuin) achter buiten op de openbare weg gezet die soms te smal is Dit geeft last kan geven met het parkeren van de auto. Met de nieuwe oranje bak erbij zal de overlast dus nog groter worden

Reactie: (anton de vos)
27-1-2016, 19:46
Knetter gek !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reactie: (b tokkie)
27-1-2016, 17:28
wel prijzen verhogen en minder doen een normaal mens zou dit niet kunnen bedenken ik heb er geen woorden voor

Reactie: (Dirck)
27-1-2016, 13:21
Ik verwacht grote problemen. Als ik het nu vergeet is het al 4 weken! Maar als ik weekje weg ga en deze niet buiten kan zetten word het 8 weken. In dat geval is frauderen en de oranje onderop van restvuil te vullen wel de oplossing dus hoe schoon is de onderste helft? Verder heeft niet iedereen ruimte voor een 2e bak. En wat doen we met afval toeriste? Wegens vakantie ooit huisvuil in Centrum in zakken op straat gezet tijdens de rit naar Schiphol en dat zal alleen maar erger worden. En is er al ergens een proef geweest of gaan ze zomaar heel West Friesland vol zetten met Oranje? Ik zou eerst op meerdere plekken een kleine test doen voor ik die duizenden dure bakken zou kopen. Wel ben ik zelf voor de Oranje bakken omdat ik vaak zakken zie wegwaaien en in de sloten komen. Maar zomaar invoeren is vragen om problemen, een kleine proef was beter geweest.