Beantwoording raadsvragen over huisvesting vergunninghouders

01-02-2016

Er zijn door Fractie Tonnaer en VVD raadsvragen gesteld over de huisvesting van vergunninghouders in het kantoorpand op de Nieuwe Steen 2 in Hoorn.

 

De brief met het antwoord van het college van B&W:

Hoorn,

2 6 JAN. 2016

Geachte mevrouw Van de Ven en heer Tonnaer,

Op 11 januari 2016 hebben wij van u een aantal vragen ontvangen omtrent een initiatief voor huisves­ting van vergunninghouders in het kantoorpand Nieuwe Steen 2.

 

U heeft de volgende vragen gesteld:

 

1. Zijn door Punt Beheer c.s. bouwplannen zoals in de brief genoemd met het college van B&W besproken en ingediend;

Het betreft een initiatief van een aantal particulieren uit Hoorn die vanuit maatschappelijke betrokken­heid op zoek zijn naar huisvestingsmogelijkheden voor vergunninghouders. Deze particulieren zijn op eigen initiatief op zoek gegaan naar mogelijkheden en zijn zo terecht gekomen bij de heer Punt. De initiatiefnemers hebben in december contact opgenomen met de gemeente om hun initiatief verken­nend te bespreken. Wij hebben kennis genomen van dit initiatief en hebben hen gewezen op de (ruim­telijke) voorwaarden.

Wij hebben de initiatiefnemers meegegeven in het plan meer differentiatie aan te brengen in doelgroep en woningtype en een duidelijk perspectief te schetsen op de langetermijn. Ook is aangegeven dat het gebouw bij voorkeur in zijn geheel getransformeerd wordt. In elk geval stellen wij de voorwaarde dat het voorliggende initiatief verdere ontwikkelingen niet op slot mag zetten.

 

2. Hoe en wanneer gaat Punt Beheer c.s. en het college van B&W de nieuwe plannen met de bewoners en ondernemers van de Nieuwe Steen e.o. bespreken. Wanneer worden de plannen met de raadscommissie besproken;

Er komen regelmatig initiatieven bij ons binnen en deze worden eerst besproken in een ambtelijke werkgroep (de HIP, het Hoorns Initiateven Platform). De HIP toetst plannen op haalbaarheid en ruimte­lijke voorwaarden en brengt advies uit. Indien een plan haalbaar blijkt en ook het college positief is gaan we in gesprek met omwonenden. De raad komt in principe in beeld bij initiatieven waar sprake is van een bestemmingsplanwijziging.

In het geval Nieuwe Steen 2 hebben we u toegezegd dat indien er een concreet en haalbaar initiatief is we hierover met u en omwonenden het gesprek zullen aan gaan. Het huidige initiatief bevindt zich nog niet in die fase en moet door de initiatiefnemers verder worden uitgewerkt.

Desondanks zijn we recent een gesprek aangegaan met de omwonenden. In dat gesprek hebben we hen vooral gewezen op deze procedure.

 

3. Bent u het met ons eens dat het de voorkeur heeft appartementen te bouwen voor diverse doelgroepen w.o. starters, senioren en statushouders. Wilt u een dergelijke ”gemengde” ap- partementenbouw stimuleren;

Wij zijn het met u eens dat het kantoorpand Nieuwe Steen 2, conform onze toezegging aan de raad, in zijn geheel getransformeerd moet worden en dat het de voorkeur heeft om in het gebouw Nieuwe Steen 2 woningtypen te realiseren voor meerdere doelgroepen. Wij hebben er reeds bij de initiatiefne­mer op aangedrongen dit in de planvorming te betrekken.

 

4. Punt Beheer is eigenaar van de gebouwdelen E en F. Kroymans/Citadel Enterprises is eigenaar van de gebouwdelen A,B,C en D. Is Kroymans/Citadel Enterprises enthousiast over de bouw­plannen van Punt Beheer en is medewerking van Kroymans voor de nieuwbouw noodzakelijk ?

Wij hebben richting de initiatiefnemers als aanvullende voorwaarde gesteld dat instemming van Kroy­mans noodzakelijk is om tot realisatie te kunnen komen.

 

Wij vertrouwen erop hiermee voldoende antwoord te hebben gegeven op uw vragen.

 

Hoogachtend,

burgemeester en wethouders van Hoorn

Gemeente Hoorn Gemeente Hoorn