Open brief van Verenigde Huurdersorganisatie De Boog

05-02-2016

De Hoornse Verenigde Huurdersorganisatie ”De Boog” heeft een open brief verstuurd aan leden van de Tweede Kamer:

 

Aan: Alle woordvoerders ”Wonen” van de politieke partijen in de Tweede kamer

 

Hoorn, 3 februari 2016

Geachte Kamerleden,

Verenigde Huurdersorganisatie De Boog en haar leden vertegenwoordigen 10.000 huishoudens in Hoorn e.o. bij Woningcorporatie Intermaris.

Wij benaderen u over het wetsvoorstel ”Wet doorstroming huurmarkt”. In juni 2015 hebben wij als lid van de Woonbond ingestemd met het Sociaal Huurakkoord, nadrukkelijk als een compromis tussen Aedes en Woonbond. Wij zien nu dat in negatieve zin afgeweken dreigt te worden van het Sociaal Huurakkoord. Daarmee worden de belangen van onze huurders wederom geschaad, na jarenlange explosieve huurverhogingen en andere nadelige gevolgen van de verhuurderheffing. Veel huurders kampen al met grote betalingsproblemen, de wachtlijsten worden langer, onderhoud en woningverbetering wordt steeds vaker op de lange baan geschoven en de huurbescherming wordt verder uitgekleed.

Wij willen u het volgende meegeven:

- Behoud het Sociaal Huurakkoord als uitgangspunt

Voer de huursombenadering (met een huursomstijging van inflatie plus 1%) per 1 juli 2016 in. Uitstel naar 1 januari 2017 is onwenselijk, en alleen aanvaardbaar als de huurverhoging per 1 juli niet hoger wordt dan de inflatie (0,6%).

- Behandel huurders in de commerciële sector niet als melkkoe

Sta geen extra verdiencapaciteit voor commerciële verhuurders toe, maar maximeer voor hen de huurverhoging op inflatie plus 1%.

- Stem de huurverhoging af op prijs-kwaliteitverhouding

Zorg ervoor dat de door Aedes en Woonbond afgesproken staffel opgenomen wordt in regelgeving (geen huurverhoging boven inflatie voor wie al meer betaalt dan 80% van de maximaal toegestane huur).

- Voer een fundamentele discussie over inkomensafhankelijk huurbeleid

Uit het onderzoek van ABF Research (in opdracht van Aedes en Woonbond) blijkt dat de scheefwoonproblematiek complex is. Er zijn veel nadelen verbonden aan het inkomensafhankelijke huurbeleid. Wij vragen u eerst een fundamentele discussie te voeren in plaats van nu een grofmazig en willekeurig systeem in te voeren.

- Huurbevriezing voor dure scheefwoners

Honderdduizenden huurders met een minimaal inkomen betalen een huur boven de aftoppingsgrenzen. Voor hen zou de komende jaren huurbevriezing moeten gelden. 

- Geen uitbreiding tijdelijke verhuur

De introductie van algemene éénjaars- of zelfs tweejaars contracten holt de huurbescherming vergaand uit. Verhuurders krijgen meer vrijheid en macht, terwijl huurders geconfronteerd worden met een sterke afhankelijkheid van de verhuurder, onzekerheid en risico’s van extra verhuiskosten en dubbele huur.

Namens onze huurders vragen wij u als bestuur van VH De Boog om eindelijk rekening te houden met de belangen van huurders. We willen dat het compromis tussen Aedes en de Woonbond zonder verslechteringen voor huurders wordt ingevoerd.

Met vriendelijke groet,

G. Damon

Namens het bestuur en leden van VH De Boog

De Boog De Boog