Antwoord aan VVD over parkeerbeleid binnenstad

08-02-2016

Er zijn raadsvragen gesteld door de VVD over de handhaving en bebording van het parkeerbeleid in de binnenstad van Hoorn. Hieronder de antwoorden van het college:

 

Geachte heer Van Dijkhuizen,

Hierbij de antwoorden op uw artikel 36 vragen over handhaving en bebording parkeerbeleid Hoorn Centrum.

 

Vraag 1.

Het is ons bekend dat de Raad in november jl. 5000 euro per jaar extra heeft uitgetrokken voor hand­having. Ons lijkt dit een druppel op een gloeiende plaat.

Wat is de frequentie dat gemeentelijke handhavers controleren op foutparkeerders in de binnenstad. Hoe vaak per week komt gemeentelijke handhaving over het Munnickenveld, Ramen/Duinsteeg en de Oude Doelenkade?

Antwoord:

De raad heeft bij de vaststelling van de nieuwe parkeertarieven op 13 oktober 2015 besloten (punt 3) om een structureel budget beschikbaar te stellen van maximaal € 8.000 vanaf 2016 voor inzet hand­having op zondagen en feestdagen. Dit was onderdeel van het voorstel om op alle zondagen en feest­dagen betaald parkeren in te voeren. Bij de behandeling van de begroting op 5 november is met een amendement het besluit om betaald parkeren in te voeren op alle zondagen en feestdagen door de raad ingetrokken. Tegelijk hiermee is toen ook besluitpunt 3 ingetrokken.

Handhaving op foutparkeerders wordt in eerste instantie uitgevoerd door parkeercontroleurs. De struc­turele capaciteit beschikbaar voor controle op foutparkeerders in het vergunningengebied is ongeveer 75 uur per week. Daarnaast is ongeveer 105 uur beschikbaar voor controle op betaald parkeren. Bovengenoemde straten worden dan meegenomen op de ronde.

Daarnaast hebben de integrale toezichthouder een rol bij het parkeertoezicht op vergunningen voor ongeveer 25 uur per week. Op basis van klachten van bewoners worden extra handhavingsacties uit­gevoerd in het vergunningengebied. Dit komt bovenop de hierboven genoemde capaciteit.

 

Vraag 2.

Hoeveel overtredingen van fout parkeren zijn er het afgelopen jaar 2015 door de gemeentelijke hand­having geconstateerd en beboet op het Munnickenveld, Ramen/Duinsteeg en de Oude Doelenkade?

Antwoord:

In het afgelopen jaar 2015 zijn geen proces verbalen uitgeschreven aan het Munnickenveld. Op het Ramen zijn 9 proces verbalen uitgeschreven in 2015. In de Duinsteeg zijn geen proces verbalen uitge­schreven. Aan de Oude Doelenkade zijn 6 proces verbalen uitgeschreven.

 

Vraag 3.

Op het Munnickenveld wordt geklaagd over afvallende takken van de bomen. In één geval is autoruit breuk geconstateerd. Alhoewel het kennelijk hier monumentale bomen betreft betekent dit toch niet dat die bomen door afvallende takken gevaarlijk kunnen zijn voor mensen die daar onderdoor lopen? Wat gaat het College hier aan doen? (zie foto 3)

Antwoord:

Door de slechte ondergrondse groeiplaats omstandigheden hebben de monumentale bomen op het Munnickenveld een slechte conditie. De bomen worden jaarlijks gecontroleerd en waar nodig gesnoeid. Hierbij wordt ook het dode hout uit de kroon verwijderd. Dit verhindert echter niet dat met harde wind takken uit de bomen kunnen breken. Momenteel laten we onderzoeken in hoeverre de bomen hier nog een toekomst hebben.

 

Vraag 4.

Wilt u de parkeerplaatsen op de Oude Doelenkade/Slapershaven bij de Ottobrug ter plekke voorzien van een duidelijke aanduiding dat dit parkeerplaatsen zijn voor vergunninghouders?

Antwoord:

De parkeerplaatsen voor vergunninghouders worden aangegeven met ”zone-borden”. Dit doen wij om te voorkomen dat er een woud aan verkeersborden nodig is om alle vergunninghoudersplaatsen aan te geven. Op de Oude Doelenkade, nabij de kruising met de Korenmarkt, staat het zone-bord vergunning­houders. Naar onze mening is daarmee voldoende duidelijk aangegeven dat de achterliggende parkeer­plaatsen, zoals langs de Slapershaven, vergunninghoudersplaatsen zijn.

 

Mocht u verder nog vragen hebben dan vernemen wij dat graag.

 

Met vriendelijke groet,

burgemeester en wethouders van Hoorn

 

 

Gemeente Hoorn Gemeente Hoorn