Wanneer komen "onze" schilderijen terug?

09-02-2016

Nadat begin dit jaar opening van zaken is gegeven over de geroofde schilderijen uit het Westfries Museum in 2005, lijkt er geen beweging meer te zitten in deze zaak.

 

Er duiken uitspraken in de pers op van museumdirecteur Ad Geerdink zoals ”de kunstroof is een soort James Bond film” en ”dat de schilderijen die in Oekrainsche handen zijn, gebruikt worden om de oorlog te financieren”.

 

Degenen die de schilderijen zeggen te hebben gevonden in een villa van de familie van de voormalig Oekrainsche president Janoekovitsj gaan uit van een waarde van vijf miljoen euro. Zij eisen een ”vindersloon” van 10%.
Dat zijn de schilderijen niet waard, volgens de museumdirecteur. Wat de schilderijen wel waard zijn is bijna niet in te schatten. Wat gezien is, blijkt in zo’n deplorabele staat dat schatting van de waarde op dit moment een slag in de lucht is. Het doek was uit de lijst gehaald en opgerold en daardoor zwaar beschadigd.

  
Direct na de roof in 2005 is aan de media gemeld dat de totale waarde van de verdwenen schilderijen tien mijljoen euro was. Als ze nu zelfs de helft niet meer waard zijn, is er sprake van enorme waardedaling.  

 
Op een vraag of de schilderijen nog te herstellen zijn antwoordt Ad Geerdink ”natuurlijk zijn de schilderijen te restaureren, maar je moet je afvragen in hoeverre je dan het origineel terughebt”.

 

Wat het gestolen zilverwerk betreft denkt hij dat nooit meer terug te zien. ”Dat is vrij makkelijk om te smelten, waardoor het niet meer herkend wordt als zijnde gestolen”.

 

Hoe lang zal het nog duren voordat wij ”onze” schilderijen weer kunnen bewonderen?
De schilderijen moeten gewoon snel terug waar ze horen!   

Zo zag het in 2005 er na de roof uit Zo zag het in 2005 er na de roof uit