“Bomenzager” actief in Hoorn

12-02-2016

Fractievoorzitters Joke van der Meij van Hoorn Lokaal en Jos Kamminga van Groen Links, maken zich zorgen over een “bomenzager”. Iemand die er s’nachts op uit trekt met een bomenzaag en gezonde bomen in Het Engelse Park doormidden zaagt. Zij vinden dat extra waakzaamheid geboden is. Vooral ook richting de omwonenden. Daarom hebben zij onderstaande brief aan het Hoornse college gezonden.

Wij ontvingen 12 februari nog een update van Joke van der Meij:

In de nacht van 10 op 11 februari heeft de bomenzager helaas weer toegeslagen! Ditmaal zijn er 2 zeer oude bomen doorgezaagd, een 80 jarige Zee-Den en een even oude Taxus.

 

Aan het college van burgemeester en wethouders

Nieuwe Steen 1

Hoorn

 

Hoorn, 12 februari 2016

 

Geachte college

Zoals u weet is het onderhoud van het Wilhelminaplantsoen na de renovatie in de jaren 90 van de vorige eeuw overgenomen door de Stichting Het Engelse Park, een samenwerking van omwonenden van het park. Het stads park ligt er altijd prachtig bij en is een heel goed voorbeeld van bewonersparticipatie. Het Engelse park neemt dan ook een belangrijke plek in,  in het Venenlaankwartier.

Tot onze schrik hoorde wij dat In de nacht van 30 op 31 januari iemand met een zaag s ’nachts door het park liep en 4 bomen heeft doorgezaagd. En afgelopen weekend was het weer mis, ditmaal werd één van de oudste bomen uit het park, een rijzige zee-den van 60 jaar, bruut doormidden gezaagd.  De zaag bleef halverwege de boom vast zitten. De boom is echter zover doorgezaagd dat hij niet meer te redden is. Zie bijgaande foto’s.

De fracties van GroenLinks en Hoorn Lokaal maken zich zorgen over dit vandalisme. Ook zouden wij niet graag zien dat de bewoners hierdoor ontmoedigd raken.

We hebben een aantal vragen:

1. Is u bekend of er op andere plekken in Hoorn bomen doorgezaagd worden?

2. Weet u wat het gaat kosten om de schade aan de bomen in Het Engelse Park te herstellen?

3. Wie gaat deze kosten betalen?

4. Bent u voornemens om actie te ondernemen om er voor te zorgen dat dit soort vernielingen in de toekomst niet of minder plaatsvinden? Bijvoorbeeld vaker Stadswachten rond laten lopen.

Wij zijn ons ervan bewust dat het niet makkelijk is om dit soort vandalisme te voorkomen. Toch zouden we graag zien dat gemeente en stichting Het Engelse Park, gezamenlijk een oplossing weten  te vinden. Deze brief is ook bedoeld als steun aan het bestuur van de Stichting Het Engelse Park, aan de omwonenden en aan de gemeente Hoorn.

Met vriendelijke groet,

Joke van der Meij - Hoorn Lokaal

Jos Kamminga -  GroenLinks

 

GroenLinks en Hoorn Lokaal GroenLinks en Hoorn Lokaal
Boom in het Engelse park volledig doorgezaagd Boom in het Engelse park volledig doorgezaagd
Boom in het Engelse park met zaag nog vastgeklemd Boom in het Engelse park met zaag nog vastgeklemd