HOP en Hoorns Belang stellen vragen over ontslag schoonmaakmedewerkers

23-02-2016

Maandag 22 februari hebben de fracties van Hoorns Belang en HOP een gesprek gehad met enkele medewerkers van Asito, het bedrijf dat momenteel met circa 23 medewerkers (m/v) het schoonmaakwerk voor de gemeente Hoorn verzorgt.

 

Veel van deze medewerkers doen dit werk voor de gemeente al vele jaren, sommigen meer dan 20 jaar. Dit is mogelijk doordat de gemeente in het verleden bij nieuwe aanbestedingen steeds als eis stelde dat het personeel overgenomen zou moeten worden.

 

Tijdens het gesprek met de medewerkers van Asito bleek dat alle 23 medewerkers per 1 mei ontslagen zullen worden. De reden is dat per die datum het schoonmaakwerk gegund is aan Werksaam Westfriesland, zonder daarbij de gebruikelijke voorwaarde op te nemen dat het huidige personeel overgenomen wordt.


Hoorns Belang en HOP hebben grote moeite met dit besluit. Beide fracties zijn van mening dat het beleid uit het verleden ook nu gehandhaafd dient te blijven: het personeel volgt het werk, met behoud van hun opgebouwde rechtspositie.

 

Naar aanleiding hiervan hebben de fracties van Hoorns Belang en HOP artikel 37 vragen gesteld aan het college. In deze artikel 37 vragen verwijzen zij ook naar het in het door de gemeenteraad in 2013 vastgestelde inkoop- en aanbestedingsbeleid. Daarin staat als voorwaarde benoemd dat dit niet mag leiden tot verdringing van reguliere arbeidsplaatsen (blz 7). Daarnaast is in het inkoop- en aanbestedingsbeleid als belangrijke doelstelling opgenomen het aan werk helpen van mensen (blz 5).

HOP HOP
Hoorns Belang Hoorns Belang