Hoe zachtkens glijdt ons bootje

Column van Zuurpruim

De ‘Halve Maen’ kwam vrijdag 23 mei 2015 aan in de haven van Hoorn. Het was een mooie zomerse dag, het volk was in groten getale toegestroomd. Eindelijk was hij daar in het echt in al zijn glorie. Trots kwam het schip na 400 jaar weer thuis! Nou ja, de replica dan, en ook de haven was niet helemaal de thuishaven, maar dat was voor kniesoren. De lage lentezon speelde door de volle zeilen, het sprookje was werkelijkheid geworden. De museumdirecteur stond trots te wezen alsof hij het schip persoonlijk door de schier oneindige oceaan had geloodst. Grote euforie bij de politieke elite. Een stralende burgemeester, een wethouder die hoorbaar onvoorbereid een toespraak in het Engels hield. De Amerikaanse ambassadeur die beleefd deed of hij alles begreep wat er gezegd werd. Het gaf allemaal niet, want de droom kwam binnenvaren!

 

Wat was er allemaal niet aan voorafgegaan voordat dit moment kon aanbreken? Een inspectie (snoep?) reis van de wethouder en museumdirecteur naar New York en maanden van vergadering na vergadering. Partijen met enthousiaste verhalen over het iconische karakter en de niet te onderschatten toeristische trekpleister die de ‘Halve Maen’ zou kenmerken. Hoorn zou niet compleet zijn zonder Halve Maen. De enkeling die het had over ´schip van bijleg´ werd weggezet als visieloze zuurpruim.

 

Nee, de Gouden Eeuw zou binnen komen varen. Er zouden zoveel toeristen naar Hoorn komen dat niet alleen de exploitant (het West-Fries Museum) daarvan zou profiteren, maar de hele middenstand en natuurlijk de horeca ondernemingen. Hoorn als geheel zou naar een hoger toeristisch niveau worden opgestuwd! ‘Hoorn is Goud’ was de toepasselijke nieuwe slogan! Dat je Hoorn moest voelen was passé. Wat een heerlijke toekomst.

 

Evenals inslapen, kent wakker worden ook diverse stadia, beetje bij beetje komt je bewustzijn terug en word je je bewust van tijd en plaats. Je weet dat je gedroomd hebt, maar je vergeet meestal vrij snel waar het over ging. Zo werkt het bij gewone mensen. Echter bestaan er ook ongewone mensen die aangeduid worden met de naam politici. De wetenschap is het er nog niet over eens of het bewust of onbewust is, maar dezen vergeten nooit wat ze gedroomd hebben. Sterker nog, dat wordt breed uitgedragen!   

 

Zo ook in Hoorn. Het blijkt dat er over het jaar 2015 een groot tekort is in de exploitatie van de ‘Halve Maen’. Waar komt dat door volgens het rapport dat schrijver dezes heeft ingezien? Wel, ten eerste was het seizoen niet compleet. Dat duurde slechts 5 maanden van 30 mei t/m 31 oktober. Er waren ruim 14000 betalende bezoekers in plaats van  de voorziene 27000. Verder konden nog niet alle exploitatiemogelijkheden worden benut. Zo konden er voor 2015 nog geen afspraken worden gemaakt met touroperators. Als dat in 2016 wel gebeurt, hebben we dan naast het Visserseiland ook het Oostereiland vol met bussen staan?

 

Volgens de gemeente liggen er nog voldoende ontwikkelingskansen zodat de nieuwe bijgestelde meerjarenbegroting een realistisch financieel kader vormt voor de komende jaren. Uit die bijgestelde financiële begroting die loopt t/m 2019 blijkt dat lasten en baten in evenwicht komen. Er wordt dan dus per saldo 0 euro verdiend en er is ook geen tekort.

Hoe was het spreekwoord ook alweer? Dromen zijn bedrog? De tijd zal het leren.


Zuurpruim

Aankomst Halve Maen Aankomst Halve Maen