Beleef Jan Rotius in Museumweek Westfries Museum

20-04-2016

De Nationale Museumweek is al jaren hét ultieme moment om een museum te bezoeken. Musea stellen hun deuren open met speciale kortingen en/of activiteiten. Het Westfries Museum heeft voor de Nationale Museumweek een gevarieerd programma samengesteld. Het thema van dit programma is: Proef, ruik, voel en luister hoe het leven was in de tijd van de Hoornse meesterschilder Jan Rotius  op het hoogtepunt van de Gouden Eeuw.

 

Het Westfries Museum sluit met dit thema prachtig aan op de tentoonstelling over de Hoornse meesterschilder Rotius, ook wel de Rembrandt van Hoorn genoemd. Deze unieke overzichtstentoonstelling zal tijdens de Museumweek op 23 april starten en duurt tot 18 september. Bij de expositie verschijnt het boek ‘Jan Albertsz Rotius, meesterschilder van Hoorn’.  Normaal kost dit boek € 30. Tijdens de Museumweek krijg je € 5 korting op dit mooie naslagwerk, met meer dan 150 illustraties.

 

Programma zaterdag 23 april:

·        13.30 – 16.30 uur:  Christine Bakker geeft een demonstratie kantklossen in samenwerking met kantklosschool Wijdenes

·        15.00 uur: muzikale lezing ‘Muziek uit de Gouden Eeuw’ door Maisa van der Kolk

·        13.30-16.30 uur: ‘Eten en drinken’ een proeverij uit de Gouden Eeuw

 

Programma zondag 24 april:

·        13.30-16.30 uur:  Annemarie Pothaar geeft een demonstratie akerties (kwastjes) maken

·        15.00 uur: lezing door kostuumhistoricus Saskia Kuus over de kleding op de schuttersstukken van Jan Albertsz Rotius

·        13.30 – 16.30 uur: ‘Eten en drinken’ een proeverij uit de Gouden Eeuw

Tijdens de Nationale Museumweek gelden de normale toegangsprijzen in het Westfries Museum. Deelname aan de activiteiten is gratis.

 

Ons echte goud!

Tijdens de Nationale Museumweek zetten zo’n 350 deelnemende musea dit jaar hun pronkstukken in de schijnwerpers. Je kunt de mooiste stukken ontdekken door verrassende initiatieven, binnen en buiten de muren van de musea. Op die manier kan iedereen ‘ons echte goud’ uit het enorme aanbod aan cultureel erfgoed bewonderen. Het Westfries Museum heeft als pronkstuk gekozen voor de Vier vendels van de Hoornse schutterij. De Hoornse meesterportrettist Jan Albertsz Rotius heeft  alle vier de vendels van de Hoornse schutterij geschilderd, tussen 1648 en 1652. Uniek is dat ze alle vier door dezelfde schilder zijn gemaakt, alle vier in dezelfde tijd zijn gemaakt én alle vier bewaard zijn gebleven. Het Westfries Museum heeft een speciale zaal ingericht voor dit unieke ensemble, waarvan er nog maar heel weinig in Nederland zijn. Ze geven een prachtig tijdsbeeld van de elite van de stad Hoorn omstreeks 1650 en stralen de macht en glorie uit van een stad op het hoogtepunt van de Gouden Eeuw.

 

Onbekend grootmeester

Rotius was een groot meester in de portretschilderkunst, maar is toch vrij onbekend gebleven. Tijdens de tentoonstelling Jan Albertsz Rotius, meesterschilder van Hoorn is een uniek overzicht, van het rijke oeuvre van Rotius te bewonderen. De stukken zijn afkomstig van musea in binnen- en buitenland. Kijk op www.wfm.nl voor meer informatie over het Westfries Museum de Nationale Museumweek en Rotius.

Op www.nationalemuseumweek.nl (http://www.nationalemuseumweek.nl) kunt u activiteiten van alle deelnemende musea bekijken.

De Nationale Museumweek duurt van 16 t/m 24 april.

WFmuseum WFmuseum
Leden van de schutterij van het witte vaandel Leden van de schutterij van het witte vaandel
touw slaan touw slaan