Voorkom of herken een beroerte

26-04-2016

Op dinsdag 10 mei is het de dag van de beroerte. In het Westfriesgasthuis in Hoorn staat op die dag het voorkomen of herkennen van een beroerte centraal. Met een beroerte worden herseninfarcten, hersenbloedingen en TIA’s (kortdurende beroerte) bedoeld.

 

Snelheid
“Ieder jaar overlijden er ongeveer 10.000 mensen aan de gevolgen van een beroerte,” zegt neuroloog Taco van der Ree van het Westfriesgasthuis. Hij legt de nadruk op de snelheid waarmee gehandeld moet worden bij een beroerte. “West-Friezen denken vaak: ‘ach, het gaat wel weer over.’ Maar het is echt belangrijk om zo snel mogelijk 112 of de huisarts te bellen wanneer je de symptomen van een beroerte herkent. Bij een herseninfarct, bijvoorbeeld, is het van levensbelang om zo snel mogelijk een medicijn te krijgen dat stolsels in een bloedvat op kan lossen en zo de schade kan beperken. Hoe eerder die wordt toegediend, hoe beter.”

 

Meten is weten
Daarom zijn er op dinsdag 10 mei van 10.00 tot 16.00 uur activiteiten in de centrale hal die ingaan op preventie én herkenning van een beroerte. Ook geeft dr. Van der Ree een presentatie om 14.30 uur. Er zijn gratis cholesterol- en bloeddrukmetingen, tips om een beroerte tijdig te herkennen en een informatiestand van de stichting Hersenletsel. Uiteraard zijn ook de verpleegkundig consulenten van de afdeling Neurologie aanwezig voor vragen of uitleg.

WestFries_Gasthuis[1] WestFries_Gasthuis[1]
Logo WFG(1) Logo WFG(1)