Bas Takken neemt duik in de historie van de Hoornse Zwembaden

27-04-2016

Eind van dit jaar verschijnt een boek over de rijke historie van de Zwembaden in Hoorn. Om informatie te verzamelen voor dat boek, wordt iedereen uitgenodigd zijn of haar herinneringen, verhalen en foto’s te delen met de schrijver van het boek.

 

Op Koningsdag 27 april laat de talentvolle, 16 jarige, Hoornse zwemmer Bas Takken, deze actie symbolisch van start gaan. Hij duikt in zwembad De Wijzend letterlijk in de historie en zal een aantal foto’s boven water brengen.
Bas gaat dit jaar naar de Paralympics in Rio de Janeiro, maar vond in zijn drukke trainings- en wedstrijdschema tijd om hiervoor naar De Wijzend te komen.

 

De aanleiding voor het boek is de overdracht in 2017 van de zwembaden in Hoorn (Waterhoorn) en Zwaag (Wijzend) aan een commerciële exploitant.
Het is de afsluiting van een lange periode waarin de gelegenheid om te zwemmen in Hoorn op verschillende manieren heeft vorm gekregen.

 

In 1854 werd de eerste zwemgelegenheid aan het Visserseiland geopend. In de meer dan 160 jaar die daarop volgde, zijn de zwembaden ontwikkeld van ‘badgelegenheid voor de gegoeden’, tot uitstekend ingerichte bedrijven voor plezier en (professionele) sportbeoefening.

 

De Stichting Zwembaden Hoorn laat over deze rijke geschiedenis door Cees Franke Producties in samenwerking met Hans Moolenbel een boek maken. Daarin komt natuurlijk ook de geschiedenis van ‘De Wijzend’ in Zwaag aan de orde. De beschrijving van alle ontwikkelingen krijgt kleur door het te plaatsen in de sociale verhoudingen en maatschappelijke ontwikkelingen van die tijd. Veel foto’s zorgen ervoor dat het een plezier wordt om door het te bladeren en herinneringen op te halen. 

 

Heeft u herinneringen aan De Wijzend, Witte Badhuis, Vredehof of Waterhoorn, laat het ons dan weten. Heeft u nog foto’s? Ook daar zijn we heel blij mee.

Foto’s en verhalen kunt u sturen naar: 
Zwembad De Waterhoorn
t.a.v. Frans van der Aar
Holenweg 14e
1624PB Hoorn
frans@waterhoorn.nl (mailto:frans@waterhoorn.nl)

Bas Takken brengt fotos boven water Bas Takken brengt fotos boven water
Het boek Het boek