Stop met solliciteren, ga netwerken!

29-04-2016

“Werkzoekenden moeten niet solliciteren, maar contact zoeken met degenen die werken bij hun wensorganisatie, actief netwerken dus.” Dat vertelde loopbaancoach Cleo Hooyer donderdag 28 april in Bibliotheek Hoorn tijdens de workshop ‘De Etiquette van het Netwerken’ van DeBroekriem. De deelnemers kwamen met enige reserves over het onderwerp binnen, maar gingen naar huis met serieuze plannen om via netwerken hun droombaan te vinden.

 

7 van de 10 banen door netwerken

Eventmanager bij DeBroekriem Monique Vlaar kwam er achter dat netwerken heel belangrijk is bij het vinden van een baan. Monique: “70% van de vacatures wordt ingevuld door netwerken. Maar ja, hoe doe je dat dan, netwerken? Ik had toch enige schroom om mijn netwerk aan te boren om een baan te vinden. Daarom nodigde ik Cleo uit om mij en mijn collega-baanzoekers te helpen bij het netwerken.”   

 

Netwerken is delen

Cleo legt uit dat netwerken tweerichtingsverkeer is. “Je komt niet bij een relatie binnen door meteen te vragen naar een baan. Je bouwt een vertrouwensband op. En je geeft eerst, in plaats van te vragen. Je hebt zelf ook een netwerk. En vergeet je eigen kennis niet. Daar begint het bij.” Monique komt er tijdens de netwerkgesprekken met de deelnemers achter dat ze meer te bieden heeft dan ze in eerste instantie dacht. “Een aantal deelnemers heb ik al kunnen helpen door hen te verbinden met relaties uit mijn eigen netwerk. Nooit geweten hoe waardevol mijn eigen netwerk eigenlijk is!”

 

DeBroekriem = netwerken

Netwerken is een belangrijk onderdeel van DeBroekriem, platform voor werkzoekenden. DeBroekriem organiseert iedere week evenementen door heel Nederland. In Hoorn organiseert eventmanager Monique Vlaar in mei een workshop over het opzetten van een eigen bedrijf, in samenwerking met Startwijzer. Kijk op www.debroekriem.nl voor meer informatie.

de broeriem de broeriem
Cleo Hooyer - etiquette van het netwerken Cleo Hooyer - etiquette van het netwerken