Nieuw station Hoorn ademt sfeer van 100 jaar geleden

Gasverlichting keert terug op het perron

Vanmiddag, vrijdag 29 april, is in Hoorn een nieuw station geopend. Het gebouw vormt de entree van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Het heeft een mahoniehouten loket, waar nog echte papieren kaartjes gekocht kunnen worden, een stationsrestauratie en een tentoonstellingsruimte. Op het stationsplein bevindt zich een gietijzeren luifel en een houten kiosk waar de jongste bezoekers aan een speurtocht beginnen in de vorm van een reiskoffer.

 

Extra projectbijdrage

Medewerkers van het museum en lokale aannemers realiseerden het gebouw in anderhalf jaar tijd, mogelijk gemaakt dankzij een extra projectbijdrage van de BankGiro loterij en diverse cultuurfondsen. Omdat de treinen naar Medemblik vroeger vanaf het huidige NS-station vertrokken, had het museum geen eigen station in Hoorn toen het spoor naar Medemblik een museale functie kreeg. Het ontwerp van het pand is gebaseerd op dat van het tramstation van Coevorden uit 1900.

 

150 medewerkers

De opening werd verricht door de eerste reizigers die met stoomtram Bello op het station aankwamen: ruim 150 (vrijwillige) medewerkers verkleed als reizigers van 100 jaar geleden. Bello zelf werd voor de gelegenheid gereden door wethouder Theo van Eijk van Hoorn.

 

Gaslampen

Na de opening, overhandigden medewerkers van de Engelse museumspoorweg Bluebell Railway het laatste nog ontbrekende onderdeel voor de aankleding van het gebouw en omliggende stationsplein, dat in Engeland is teruggevonden en gerestaureerd: lampen werkend op gas, zoals die vroeger op tal van plaatsen in Nederland voorkwamen.  In totaal zullen nog drie hangende gaslampen in de komende periode onder de luifel van het station worden geplaatst. Samen met nog zeven gaslantaarns is op het stationsplein het sfeertje dan compleet in Hoorn.

Foto’s: Museumstoomtram Hoorn-Medemblik en Gemeente Hoorn

Meer informatie: www.stoomtram.nl/welkominhoorn (http://www.stoomtram.nl/welkominhoorn)

Tramstation Hoorn buitenzijde Tramstation Hoorn buitenzijde
Museum tramstation Museum tramstation
Wethouder Van Eijk op de bok Wethouder Van Eijk op de bok