Drie mannen overboord tijdens zeiltocht

01-05-2016

Tijdens de vaartochten voor Reddingbootdag kwam er een ’mayday’ binnen op het marifoonkanaal 16. Op het Markermeer, ter hoogte van Warder, waren drie zeilers te water geraakt.

 

Rond 15:15 uur werd er via kanaal 16 een noodoproep gedaan door klipper ’Niets Bestendig’. Het kluivernet voor de boeg van het schip was afgebroken waardoor er drie personen te water raakten. Een van de personen kwam hierdoor onder het schip terecht. De ’Niets Bestendig’ heeft direct een man-overboord-manoeuvre gemaakt en heeft twee personen uit het water gered. De derde persoon was moeilijker uit het water te halen. Hij heeft ruim vijf minuten in het water gelegen.

Bijlage: foto’s van het incidentschip. Bronvermelding: ’’Reddingstation Wijdenes’’.

Vanuit Wijdenes, Hoorn en Warder voeren diverse reddingboten direct uit na de noodoproep. De reddingboten van Warder en Wijdenes waren als eerste ter plaatse en even later ook de reddingboot van Hoorn. Direct werd eerste hulp verleend aan de onderkoelde drenkelingen. De drenkelingen werden snel ingepakt in onderkoelingsfolie en dekens om op te warmen.

 

De klipper werd ondertussen onder begeleiding naar Hoorn gevaren waar de ambulancedienst gereed stond om de drie slachtoffers te controleren. De politie kwam eveneens aanboord om een proces verbaal op te maken van het incident wat gebruikelijk is na incidenten waar slachtoffers bij gevallen zijn. De drenkelingen zijn door de ambulancedienst nagekeken, twee van de drenkelingen zijn ter observatie naar het ziekenhuis in Hoorn overgebracht.

 

Zie de video: https://youtu.be/mD99Z-AyymQ (https://youtu.be/mD99Z-AyymQ)

 

Reddingstation Wijdenes helpt en redt mensen op het Markermeer. 
30 vrijwilligers zijn 24 uur per dag inzetbaar. De reddingboten varen uit onder alle weersomstandigheden. Ze doen dit volledig kosteloos. Reddingstation Wijdenes is gelieerd aan de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Het reddingstation wordt voor het grootse deel door vrijwillige bijdragen van donateurs en sponsors in stand gehouden.

 


 

Reddingsstation Wijdenes 1 Reddingsstation Wijdenes 1
Reddingsstation Wijdenes 2 Reddingsstation Wijdenes 2
Reddingsstation Wijdenes 3 Reddingsstation Wijdenes 3