Fietsen over een eeuwenoude dijk in Holland boven Amsterdam

03-05-2016

Slingerend door het landschap, met het zonnetje boven het hoofd, de blauwe golfjes aan de ene kant en het binnendijkse groen aan de andere kant: de Westfriese Omringdijk nodigt uit om te fietsen door kleurenvelden van tulpen, met de aanblik van ganzen, eenden en lammetjes, over een eeuwenoude dijk. De Ronde van Noord Holland is net geweest en de Fiets4daagse Hoorn zit nog in de benen. Ontdek je eigen regio op de fiets!

 

Holland boven Amsterdam herbergt een dijk van een route!

In Holland boven Amsterdam, de regio van Zaanstad tot en met Texel, is er ruimte voor fietsen, varen, wandelen, vissen, zeilen, outdoor sporten en nog veel meer. De Westfriese Omringdijk is een icoon in dit prachtige gebied. De oudste dijk van Nederland voert je door Holland boven Amsterdam langs unieke vergezichten, historische steden zoals Schagen, Hoorn en Enkhuizen en prachtige dorpjes als Kolhorn en Eenigenburg.

 

Routes aan en op de dijk

De 126 kilometer lange dijk is te volgen via een route aangesloten op het fietsknooppuntennetwerk. Ook mensen met een voorliefde voor literatuur, historie of kunst kunnen hun hart ophalen met een literaire route, een kunstroute en een route langs dijken, molens en gemalen. De fietsroutes zijn te vinden op www.westfrieseomringdijk.nl.

 

Evenement Ronde van de Westfriese Omringdijk

Ook dit jaar is de Westfriese Omringdijk podium voor één van de mooiste wielertochten van Nederland. Waar de dijk vroeger bescherming bood tegen het zoute water, verbindt hij nu sport en cultuur. Vanuit Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen en Kolhorn starten op zondag 10 juli drie afstanden die geheel of gedeeltelijk over de monumentale dijk voeren langs VOC-steden, lintdorpen en historische plekken. In de routes zijn diverse culinaire en culturele stops opgenomen. Voor ieder wat wils: Van een route voor de recreatieve fietser of de beginnende racefietser tot de getrainde wielrenner. Online inschrijven is mogelijk tot 27 juni.

Ronde van de West-Friese Omringdijk Ronde van de West-Friese Omringdijk
West-Friese Omringdijk Fietsen over de dijk- Foto Geert Snoeijer West-Friese Omringdijk Fietsen over de dijk- Foto Geert Snoeijer