Beantwoording vragen van VVD en Hoorns Belang over omvorming openbaar groen

04-05-2016

Door de heren De Meij (VVD) en Van der Kleij (Hoorns Belang) zijn zogeheten artikel 36 vragen gesteld over omvorming van openbaar groen. Hieronder het antwoord van het college:

 

Geachte heer De Meij en heer Van der Kleij,

De gemeente Hoorn is gestart met het uitvoeren van het gedeeltelijk omvormen van openbaar groen. Het doel is de onderhoudskosten structureel te verminderen met € 130.000 per jaar. U constateert dat daarbij veel gezonde struiken worden gerooid. Omdat volgens u nooit is besproken dat openbaar groen volledig wordt verwijderd, stelt u samen zeven vragen ex artikel 36 RVO. In deze brief beantwoorden wij uw vragen.

 

1. Hoe is uitvoering gegeven aan de aangenomen motie ’temporiseren omvorming openbaar groen’ van 5 november 2015? Op welke wijze en wanneer denkt u de gemeenteraad hierover te informeren?

Wij hebben de mogelijkheid om groen te adopteren gemakkelijker gemaakt en getracht dat breed onder de aandacht te brengen. Daarover is actief via de pers, via wijkoverlegorganen en via de website kennis gegeven aan de bewoners.

Wij hebben tot nu toe ongeveer 30% van het totaal om te vormen areaal uitgevoerd.

 

2. Bent u het met mij eens dat de omvorming van het openbaar groen een versobering is van de wijken en als een verslechtering van de woon- en leefomgeving ervaren kan worden?

Dat is niet direct noodzakelijk het geval. Bewoners ervaren de omvorming soms als een verslechtering, maar in enkele gevallen ook als een verbetering. We hebben getracht het areaal openbaar groen niet kleiner te laten worden. Ook mag naar ons idee het onderhoudsniveau zeker niet omlaag.

 

3. Welke structurele budgetten zijn nog beschikbaar vanuit het budget puur Hoorn die ingezet kunnen worden om de omvorming te beperken c.q. tegen te gaan?

Vanuit Puur Hoorn is het niet mogelijk budget in te zetten om de omvorming te beperken. Puur Hoorn betreft een incidentele budget wat niet voorziet in de dekking van structurele kosten.

 

4. Op welke wijze worden bewoners betrokken bij de mogelijkheid voor het terug planten van snel dichtgroeiende struiken? Komen hier nog bijeenkomsten voor?

De plannen met betrekking tot het omvormen van openbaar groen zijn op verschillende manieren gecommuniceerd naar de inwoners en bedrijven. Communicatie verliep via de website, via de pers, via wijkoverlegorganen en in sommige gevallen zijn bewoners per brief geïnformeerd. Wij zijn actiever adoptie van openbaar groen gaan aanbieden aan bewoners. Zij hebben daarbij de mogelijkheid mede de invulling van het geadopteerde groen te bepalen.

De uitvoering van het omvormen is momenteel stilgelegd. Wij nemen de tijd om het proces te inventariseren en te evalueren. Wij gaan bekijken of wij voldoende hebben gedaan om de bewoners bij de uitvoering te betrekken en hoe wij de betrokkenheid van de bewoners bij dit proces kunnen intensiveren. Hierover informeren wij de gemeenteraad in het derde kwartaal van 2016.

 

5. Wat heeft deze omvorming tot op heden gekost?

Voor het omvormen is eenmalig een bedrag van € 455.000 uitgetrokken. Daarvan is tot op heden € 75.000 gebruikt.

 

6. Hoe staat dit ruimen in verhouding tot de door dit college ondersteunde beleid om de biodiversiteit in zowel Flora en Fauna te promoten? Bent u het met ons eens dat het ruimen haaks op deze doelstelling staat, zo nee waarom niet?

Reviseren van het groen kan inderdaad gevolgen hebben voor de biodiversiteit. Op biodiversiteit heeft het hele gebied invloed. Dus naast openbaar groen ook groen in particuliere tuinen. Wij vormen slechts 1,25% van ons totale areaal aan openbaar groen om. Volgens ons is het effect op de biodiversiteit daarom gering op het totaal.

 

7. Niet door groen bedekte ondergrond heeft de neiging (door menselijk handelen) dicht te slaan. Dit heeft tot gevolg dat de opname van hemelwater vertraagd. Het is algemeen bekend en ook beleid in Hoorn dat dit verschijnsel voorkomen dient te worden. Hoe gaat u dit tegen of oplossen?

Het omgevormde groen blijft voor een zeer groot deel groen. De gronden worden immers weer aangeplant of ingezaaid. Het omvormen heeft dus geen nadelige gevolgen voor de opname van hemelwater door de bodem.

 

Met vriendelijke groet, burgemeester en wethouders van Hoorn.  

Gemeente Hoorn Gemeente Hoorn