Sad Iron presenteert "nieuwe" Lp!

04-05-2016

Onder de vlag van Dutch Steel Attack presenteert een van Neerlands oudste metalbands; de uit Hoorn afkomstige SAD IRON hun Lp “The Antichrist” op 28 mei in Manifesto te Hoorn. De band werd al in 1979 opgericht door gitarist Bernard Rive en is nog steeds actief op de Nederlandse podia.

Sad Iron was een van de groepen die – samen met illustere collega’s als Vortex, Picture, Seducer, Exciter, Allied Forces, Angus en Sword - begin jaren tachtig de basis legden voor de heavy metal in Nederland. Sad Iron trad veel op en dankzij die ervaring won de band een talentenjacht, waarmee een platencontract in de wacht werd gesleept. Sad Iron kreeg maar liefst een hele dag studiotijd toebedeeld, waarin het debuut Total Damnation (1982) werd opgenomen.

Ondanks deze Spartaanse omstandigheden was het debuut overtuigend. Nieuwe optredens volgden. En er werd al snel nagedacht over de volgende meesterzet. Het toonaangevende label Roadrunner toonde belangstelling en dat leidde zelfs tot onderhandelingen. Die werden echter afgebroken toen Sad Iron duidelijk werd dat de creatieve vrijheid in het gedrang kwam. Gesprekken met een bekend Belgisch metal label verliepen voorspoediger, maar kort voor het tweede album daadwerkelijk uit zou komen, ging de firma failliet. Een lange pauze voor de band was het gevolg.

Eind jaren ‘90 werd de band door de Heavy Metal Maniacs fanclub gevraagd om bij elkaar te komen voor een reünieshow in de thuishaven Hoorn. Het werd een daverend succes en sindsdien staat de band weer regelmatig op de Nederlandse podia.

Nu, ruim dertig jaar na de opnamen, ligt de tweede plaat van het uit Hoorn afkomstige kwartet toch in de winkel.

De plaat wordt ontzettend goede ontvangen door de (inter-)nationale pers. Zo sprak de Volkskrant van “een feelgoodplaatje van de buitencatagorie” en beloonde deze met vier van de vijf sterren.

Sad Iron is inmiddels druk bezig met het schrijven van songs voor de volgende plaat maar eerst volgt op 28 mei de LP presentatie van “The Antichrist” in Manifesto te Hoorn.

Het voorprogramma deze avond bestaat uit de uit Groningen afkomstige formatie Vortex. Als een van de oudste metalbands is Vortex er geheel klaar voor om “The Gate”, hun grootste hit, weer te openen!

De jonge honden van PPTA die deze avond naast de dino’s van Sad Iron en Vortex de boel staande houden, maken een pot regelrecht stampende metal in de stijl van de Bay Area Thrash of ook wel gezegd “Wrestle Metal”.

Zaterdag 28 mei Manifesto Hoorn. Deur open 20.00 uur, aanvang 20.30 uur.

Entree € 7,00 vvk  € 10,00  deur.

Sad Iron Dutch Steel Sad Iron Dutch Steel