Dodenherdenking

04-05-2016

In Nederland herdenken we op 4 mei onze oorlogsslachtoffers. In onze gemeente zijn op drie plekken herdenkingen.

Zwaag

De dodenherdenking wordt gehouden in de Dorpskerk aan de Kerkelaan 8 in Zwaag. De bijeenkomst begint om 19.15 uur. Er wordt stilgestaan bij het thema ‘De vrijheid omarmd’ met gedichten, een overdenking en muziek van Muziekvereniging St. Caecilia. Na de bijeenkomst wordt een stille tocht gehouden naar de gedenksteen aan het voormalige gemeentehuis aan de Dorpsstraat. Daar zal twee minuten stilte worden gehouden en er wordt een krans gelegd door leden van Scouting Zwaag. Daarna krijgt een ieder gelegenheid om bloemen neer te leggen. Namens de gemeente is wethouder Van Eijk aanwezig.

Blokker

Oosterblokker en Westerblokker herdenken samen. De herdenking om 19.00 uur is in de RK Kerk aan de Plantage 29. Er wordt onder meer door een leerling gesproken over Kamp Amersfoort, er zijn gedichten en er is muziek.  Burgemeester Pijl van de gemeente Drechterland houdt een toespraak. Om 20.00 uur is de kranslegging bij het oorlogsmonument. Namens de gemeente Hoorn is wethouder Bashara aanwezig.

Hoorn

In Hoorn begint de herdenking met een stille tocht die om 19.25 uur vertrekt vanaf de Westerdijk (bij Het Park).  Op de route wordt bij de ‘handen’, de oorlogsmonumenten van Truus Menger, even stilgestaan. De stoet komt tegen 20.00 uur bij de Grote Kerk aan. Daar wordt de Taptoe gespeeld, gevolgd door twee minuten stilte en het Wilhelmus (door het Hoorns Harmonie Orkest). Sarah van der Hoek, de nieuwe kinderstadsdichter van Hoorn, en een leerling van de Roald Dahlschool dragen gedichten voor en pastoor G. Weel houdt een toespraak. Daarna volgt de kranslegging.

Meer informatie op www.comite4045.nl (http://www.comite4045.nl)

Dodenherdenking Dodenherdenking