Westfriese gemeenten ondertekenen Retailagenda tegen lege winkelpanden

13-05-2016

Om leegstand in de winkelstraten tegen te gaan, maakte minister Henk Kamp afgelopen 12 mei aanvullende afspraken met winkeliers, vastgoedeigenaren en overheden binnen de gezamenlijke Retailagenda. De gemeenten in Westfriesland ondertekenden, samen met collega’s uit het land in Den Haag de deal met minister Kamp. De intensivering van de Retailagenda is nodig, omdat recent grote winkelketens, die panden hebben door het hele land, failliet gingen. Hierdoor staat de markt voor winkelpanden extra onder druk. Met alle betrokken partijen wordt ruim een jaar intensief samengewerkt om winkelgebieden aantrekkelijk te houden nu consumenten anders en vaker online winkelen.


Levensaders van dorpskernen en binnensteden
Minister Henk Kamp van Economische Zaken: “De faillissementen van grote winkelketens in de afgelopen maanden raken ons allemaal. De retail zorgt in Nederland voor een omzet van zo’n 99 miljard euro. En daarmee ook voor werkgelegenheid voor ruim 781.000 mensen. Het is een van de levensaders van onze dorpskernen en binnensteden”, aldus Kamp.

 

Maatwerkafspraken in de regio

De winkeliers verdienen aantrekkelijke winkelcentra en binnensteden om te kunnen ondernemen, zodat hun klanten graag bij hen blijven langskomen. In de regio Westfriesland speelt het leveren van maatwerk in de regio hierbij een belangrijke rol. Zoals is vastgelegd in de regionale detailhandelsvisie die onlangs is vastgesteld door de Westfriese raden.
 

Winkelruimtes in kaart brengen
Op 12 mei stond het maken van afspraken over het terugdringen van winkelvloeroppervlakte ook op de agenda. Na recente grote  faillissementen neemt de druk op de markt voor winkelruimtes flink toe met extra leegstand als gevolg. Daarom bekijken de partijen of zij van veel vierkante meters in kwantiteit naar minder vierkante meters van kwaliteit kunnen komen.

 

Totaal van 84 Retaildeals
Op 12 mei werden 53 nieuwe Retaildeals gesloten. Eind vorig jaar werden al 31 van deze deals getekend. Met de Retaildeals versterken gemeenten of regio’s hun winkelgebieden in nauw overleg  met winkeliers, horeca, vastgoedondernemers, culturele instellingen en bewoners. Ook wordt vastgelegd op welke locaties winkels kansrijk zijn en op welke locaties niet. Voor winkelbedrijven is duidelijkheid hierover van belang om te besluiten of zij zich wel of niet willen vestigen in een stad. Zo wordt door de afspraken in de Retaildeals leegstand voorkomen.

Op de foto ziet u de 53 gemeentevertegenwoordigers die in Den Haag met minister Kamp op 12 mei 2016 bijeen kwamen.

104 Groepsfoto Retaildeals op Ministerie van Economische Zaken 12 mei 2016 104 Groepsfoto Retaildeals op Ministerie van Economische Zaken 12 mei 2016
Gemeente_Hoorn[1] Gemeente_Hoorn[1]
winkels winkels

Reacties
Reactie: (Bert Laan)
19-5-2016, 11:34
Dus als er te weinig fietsenstallingen zijn, moet je met de auto naar de stad. En als er te weinig en te dure parkeerplekken zijn, dan moet je ook met de auto naar de stad. Dat maakt het overzcihtelijk. Daarnaast lees ik in je reactie dat de ambtenarij blijkbaar schuldig is aan de teloorgang van de retailbranche. Volgens mij maak je ze machtiger dan ze zijn. Ik mis zelfreflectie bij ondernemers, ik mis ook zelfreflectie bij consumenten. En vooruit, ik mis het ook bij de ambtenariuj. Er zijn vele factoren aanwijsbaar voor de stand van het land, dat los je niet op door ambtenaren voor lamzakken uit te maken.

Reactie: (Jan Bart de vries)
18-5-2016, 15:04
@bert laan. We moeten wel met de auto komen Bert. Ik lees zojuist in het antwoord van de gemeente dat er niet voldoende middelen zijn om het probleem op te lossen van het tekort aan fietsenstalling.De gemeente wil dat mensen met de fiets naar de stad komen en doet er alles aan om het onaantrekkelijk te maken door o.a de parkeertarieven duurder te maken en dan dit antwoord.Dit kan je toch niet goed lullen lijkt me.En dit is nog maar een klein probleem van enkele duizenden euro's, hoe willen ze het winkelgebied dan aantrekkelijker maken, dit kost miljoenen! Het probleem van het steeds slechter worden van de stad ligt gewoon aan de gemeente Hoorn die werkelijk niets investeerd en alleen met plannen voor een Facebook actie komt. Diep triest aangezien de stad het kloppend hart van heel West-Friesland is.Het is net als zaken doen, je moet eerst zaaien voordat je kan oogsten maar dat snapt meneer de ambtenaar niet.Lekker op kantoor maandelijks je loontje vangen, nee dan komt het goed!

Reactie: (Bert Laan)
16-5-2016, 10:21
Maar gewoon blijven doen alsof het enige probleem van de middenstand de bereikbaarheid per auto is. Gewoon blijven zeggen dat je niet wilt komen als je niet voor de deur kunt parkeren. Gewoon ontkennen dat je toch al niet van plan was te komen. Blijf gewoon afdwingen dat niets in deze wereld meer van de grond komt als je niet met ronkende motor op locatie staat, zodat je alleen nog maar je raampje hoeft open te draaien om je bestelling te doen. Blijf gewoon uitgaan van het gemak van je autostoel. Dat helpt de wereld vooruit.

Reactie: (Jan Koopman)
16-5-2016, 09:31
Ik ga niet meer naar Hoorn. Dat gedoe met het parkeren in de binnenstad. En het parkeergeld is te hoog. Afschaffen is beter voor de middenstand. Maar dat heeft B en W nog niet door.

Reactie: (Jan geert)
14-5-2016, 16:34
Maar gewoon de woz waarde verhogen en reclame belasting blijven hanteren.Ga zo door gemeente dan komt het goed.

Reactie: (Jan de vries)
13-5-2016, 21:53
Maar gewoon het parkeergeld blijven verhogen hoor dan komt alles goed.