Welkom als burgervader van Hoorn

Column van Stuurman aan wal

Allereerst van harte welkom als burgervader van Hoorn hoogedelachtbare heer Nieuwenburg. Ja ik weet nog hoe je iemand moet aanspreken. Misschien, later, als u het kan behagen, mag ik misschien Jan zeggen. Vooralsnog hou ik me aan de voorgeschreven manieren.

U kent ons dorp al een beetje. Want dat is het altijd een beetje gebleven. Ons kent ons. En niet alleen (maar wel met name) in de politiek maar ook voor de echte Horinezen gaat dit nog altijd op.

Het wordt alleen wel een beetje eentonig weer een PvdA burgemeester. Vanaf 1949 t/m 2003 is dat altijd het geval geweest. Even onderbroken tussen 2003 en 2015 door dhr. van Veldhuizen. Die heeft een meer dan goede indruk achtergelaten. En dat als lid van een partij van draaikonten, waar de oprichters, als ze nu zouden weten waar D66 voor staat, het idee om een politieke partij op te richten destijds helemaal zouden hebben laten varen. Hoe ver kan je afdwalen van je idealen? Ver dus. Maar het kan nog verder. Kijk maar naar de PvdA.

Maar goed hoogedelachtbare heer Nieuwenburg, laat ik u niet meteen met de landelijke partijpolitiek om de oren slaan. Dat is ten eerste niet aan mij en ten tweede zorgt de kiezer daar volgend jaar wel voor.

Terug naar Hoorn. U verving Judith de Jong van 6 juli tot en met 25 oktober 2015 tijdens haar zwangerschapsverlof. Bij mijn werkgever krijg je drie weken, maar verschil moet er zijn. En ik gun het Judith wel. Zal een zware bevalling geweest zijn. En de partij kon u daarmee meteen in de etalage zetten als toekomstige burgervader. Dat was al beslist, maar dat klinkt zo ondemocratisch.

We hebben iets gemeen hoogedelachtbare heer Nieuwenburg. Beiden in Haarlem gewoond. Beiden in Schalkwijk. Alleen was het Schalkwijk waar ik als kleine jongen speelde een ander Schalkwijk dan dat van u. 
Maar ik wil het eigenlijk ergen anders over hebben. U was wethouder toen mijn favoriete voetbalclub HFC Haarlem, spelend aan de Jan Gijzenkade, waar je nog zo makkelijk over het hek kon klimmen om te kijken naar Abe van der Ban (de snor), Beer Wentink, Piet van den Berg, Piet Huyg, ene Ruud Gullit, Martin Haar, Gerrie Kleton, John Metgod en natuurlijk Barrie Hughes. In 2010 had mijn cluppie een schuld van € 400.000. Da’s 50 x keer zo weinig als FC Twente. Maar de gemeente liet de club de club. En weg was het voetbal uit Haarlem. Maar vrede daarmee. Want toen ik jong was en je woonde in Schalkwijk Haarlem deed je niet aan voetbal maar aan honkbal. Haarlem was honkbalstad nummer 1 met de Nicols. De meest succesvolle honkbalploeg uit Nederland ooit. Ook daar gaf de gemeente geen cent voor. En weg waren de Nicols. Gaat de politiek onder uw bewind ook zo om met de plaatselijke sportverenigingen in Hoorn?

U had in uw korte periode als plaatsvervangend wethouder de portefeuilles Financiën, Sociale Zaken en Kunst, Cultuur, Erfgoed en Monumenten. Uiteraard kon u in die korte tijd niet heel veel voor de stad betekenen. Eerlijk toegegeven, uw woorden “Ik zie zeer uit naar de dingen die de komende tijd moeten gebeuren om de stad zo goed mogelijk te besturen en de belangen van stad zo goed mogelijk te dienen” klonken gelikt. Mooie zin, vast bedacht door een snelle reclamejongen.
Nu, als burgervader krijgt u echt de kans die woorden inhoud te geven. Mijn jeugdherinneringen uit Schalkwijk in Haarlem zijn verdwenen en vervaagd als verdwenen beelden uit een ver verleden. Maar nu we beiden in Hoorn wonen wil ik dat u mij een belofte doet om ook niet mijn jeugdherinneringen uit Hoorn te laten vervagen.

In de jaren zeventig had ik een krantenwijk. Het NRC, met 47 adressen. Niet veel zou je denken. Nou heel Risdam (Zuid, van Noord had niemand nog gehoord) en dan als laatste adres over het Keern naar dat ellendig ver weg gelegen missiehuis. Daar waar we op de velden erachter in de zomer aan honkbal deden. Zorg voor een goede bestemming en ik zal u vooralsnog positief kritisch volgen.

Een verleden als lid van de Provinciale Staten (van Noord-Holland) is per definitie voor de burger niet bij voorbaat een aanbeveling. Maar uiteraard krijgt u de tijd om u te bewijzen. Om de belangen van de stad zo goed mogelijk te dienen.

Stuurman aan wal

Meningen geuit in de column zijn geheel voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Honkbalploeg Haarlem Nicols Honkbalploeg Haarlem Nicols

Reacties
Reactie: (J. Berhout)
18-5-2016, 13:06
Heer Schelvis Als de verenigingen in nood komen door wanbeleid dan moet je daar geen dubbeltje gemeenschap geld aan uitgeven. Daarom moet je je afvragen hoe komen deze verenigingen in zwaar weer? Waarom hebben deze verenigen geen bestuur meer? Hebben zes voetbal verenigen nog wel bestaansrecht in Hoorn. De verenigen die het goed voor elkaar hebben krijgen nooit enige vorm van subsidie van de gemeente.

Reactie: (D. Schelvis)
18-5-2016, 12:21
Heer Berkhout, ik heb het over de verenigingen die het zwaar hebben. Moeten we die laten vallen of helpen?

Reactie: (J. Berkout)
18-5-2016, 09:49
Heer Schelvis ik ken maar twee verenigingen in Hoorn die het financieel zwaar hebben en zonder bestuur zitten. De rest van de Hoornse verenigingen is financieel gezond.

Reactie: (D. Schelvis)
18-5-2016, 09:25
Zo is het stuurman. Zal mij benieuwen hoe Jan Nieuwenburg omgaat met de problemen van de voetbalclubs in onze stad. Onno heeft FC Twente de helpende hand toegestoken. Ben benieuwd of Jan dat in Hoorn ook doet.

Reactie: (K. de Vries)
18-5-2016, 08:28
Zo is het Stuurman, laat de sportverenigingen er maar een financieel potje van maken. De gemeente, lees de gemeenschap, springt wel bij. Wat een onzin.