Beantwoording vragen van D66 over stallen van fietsen

18-05-2016

Er zijn raadsvragen gesteld over het stallen van fietsen in de binnenstad en in de haven. Hieronder de antwoorden van het college:

 

Geachte heer Rood,

U heeft namens de D66 fractie een aantal artikel 36 vragen gesteld met betrekking tot het stallen van fietsen in de binnenstad en de haven van Hoorn. Hieronder beantwoorden wij uw vragen.

Vraag: Is het college op de hoogte van de huidige problematiek rond de stalling van fietsen in de binnenstad en haven van Hoorn? Welke mogelijkheden ziet u om de capaciteit uit te breiden op bestaande of op nieuwe locaties?

Antwoord: Als uitwerking van de fietsnota ”Fietsend Verder” hebben wij enige jaren geleden de behoefte aan fietsstalplaatsen in de binnenstad in kaart gebracht. Hieruit is gebleken dat er op een groot aantal locaties een tekort is aan stalplaatsen. Wij hebben echter geen financiële middelen beschikbaar om in een uitbreiding te voorzien.

Vraag: Bezoekers van het Oostereiland worden bij voorkeur geadviseerd op de fiets of te voet te komen. De capaciteit voor fietsers is als gevolg van de komst van de Halve Maen daar regelmatig te beperkt. Bent u bereid de fietsstalcapaciteit op het Oostereiland uit te breiden, hetgeen ruimtelijk geen probleem kan zijn?

Antwoord: Op zich staan wij positief tegenover het realiseren van voldoende en veilige stallingscapaciteit nabij de Halve Maen. Zoals in ons vorige antwoord aangegeven ontbreekt het aan financiële middelen hiervoor.

Vraag: Er komen steeds meer elektrische fietsen in het verkeer. De kosten van die fietsen zijn echter van dien aard dat men die niet graag op een vrije, onbewaakte plaats stalt. Hoe gaat u de komende tijd op de trend van steeds meer elektrische fietsen inspelen

Antwoord: Voor het beheerd/bewaakt stallen van elektrische fietsen zijn twee mogelijkheden in de binnenstad van Hoorn. Dat kan bij de bewaakte stalling bij het NS station of bij de beheerde stalling op de Veemarkt. Begin van dit jaar hebben wij bij de stalling op de Veemarkt vier fietsstalplaatsen met stopcontacten aangebracht, zodat elektrische fietsen geladen kunnen worden. Indien nodig kan dit aantal uitgebreid worden. Wij zien daarvoor alleen een mogelijkheid bij de beheerde stalling en niet op de overige openbare stallingsplaatsen. Bij de stalling is een beheerder aanwezig die toe kan zien op een veilig gebruik van de stopcontacten.

Met vriendelijke groet,
burgemeester en wethouders van Hoorn

Gemeente Hoorn Gemeente Hoorn