De VVD stelt vragen inzake de inzet van flexibel cameratoezicht in Hoorn.

19-05-2016

Vanaf 1 juli kunnen gemeenten toezichtcamera’s flexibeler inzetten om overlast beter aan te pakken. Gemeenten mogen nu ook al cameratoezicht inzetten, maar alleen met vaste camera’s op plaatsen die vooraf bekend zijn gemaakt. Door het besluit van de 1e Kamer kunnen camera’s sneller worden verplaatst naar een gebied waar de overlast zich op dat moment voordoet, bijvoorbeeld door zakkenrollers, drugsdealers of hangjongeren. 

 

Door dit besluit kan de burgemeester sneller een gebied aanwijzen waar camera’s kunnen worden geplaatst of verplaatst. Iets waar wij onze nieuwe burgemeester dan ook graag voor willen aansporen dit op korte termijn te gaan invoeren.

 

Het kan gaan om camera’s aan lantaarnpalen die eenvoudig verplaatst kunnen worden, maar de wet maakt ook de inzet van ’rijdende’ camera’s mogelijk. 

 

De VVD is groot voorstander van mobiel, en dus gericht, cameratoezicht op plekken waar overlast plaatsvindt. Met regelmaat wordt op de verschillende wijk overleggen gesproken over de vele auto-inbraken en inbraken in huizen. Inbrekers hebben de afgelopen drie maanden liefst 73 keer hun slag kunnen slaan. Nog eens 17 keer werd daar een poging toe gedaan. Inbrekers waren het afgelopen kwartaal dus minimaal 90 keer actief in de gemeente. De VVD pleit er dan ook voor meer flexibelere camera’s in te gaan zetten. Het is logisch om op hotspots vaste camera’s op blijven hangen. Maar cameratoezicht moet wat de VVD betreft ook enigszins een verrassingseffect hebben.

 

Wij zien daarbij ook mogelijkheden deze camera’s in te zetten bij de uitgaanswegen omdat het helaas te vaak voorkomt dat autospiegels van auto’s worden getrapt.

Wij denken dat de flexibele camera’s een uitkomst zijn om de privacy zo min mogelijk aan te tasten omdat ze snel weggehaald kunnen worden als de noodzaak is verdwenen.

 

Wij hebben dan ook de volgende vragen:

1. Bent u het met ons eens dat door de invoering van cameratoezicht dit een preventieve werking heeft voor de veiligheid van onze bewoners? 

2. Gezien de mogelijkheden tot de invoering van flexibel cameratoezicht bent u bereid dit toe te gaan passen op de locaties; Nieuwstraat/Gouw en Veemarkt/Nieuw Noord/Gedempte Turfhaven? En zo ja, op welke termijn?

3. Ziet u het gebruik van flexibel cameratoezicht ook toegepast worden in woonwijken waar op dat moment veelvuldig wordt ingebroken,(sloop) routes van en naar de binnenstad, maar ook rondom de treinstations, een lang gekoesterde wens van velen, waar zoals u weet dagelijks fietsen worden gestolen?

4. Hoe is tenslotte de huidige beeldkwaliteit van de camera’s? Is het juist dat een aantal van onvoldoende kwaliteit is? Zo ja, op welke termijn gaat u deze vervangen?

VVD[1] VVD[1]