Vragen art 36 RvO: herbestemming/ verkoop schoolgebouw Nieuwe Steen 21

19-05-2016

Tot voor kort was het schoolgebouw Nieuwe Steen 21 in gebruik als dependance door de afdeling VWO-Havo van Scholengemeenschap Copernicus. Door uitbreiding is de SG Copernicus nu volledig gehuisvest aan de Nieuwe Steen 11. Voor leerlingen, docenten en directie is de vestiging op één locatie een enorme verbetering.  

 

Het schoolgebouw aan de Nieuwe Steen 21 is nu tijdelijk in gebruik door Ad Hoc Beheer. Deze organisatie houdt zich bezig met leegstandbeheer. Eigenaar van Nieuwe Steen 21 is de Stichting Onderwijshuisvesting Hoorn (SOHH).

 

Sinds 2012 heeft de gemeente Hoorn een doordecentralisatie-overeenkomst VO met Stichting Atlas College, Stichting Tabor College en de Stichting Onderwijshuisvesting Hoorn (SOHH) waardoor het voortgezet onderwijs zelf verantwoordelijk werd voor hun onderwijshuisvesting. De gemeente Hoorn kreeg hierbij het eerste recht van koop als een van de onderwijsgebouwen, niet meer nodig zou zijn voor het voortgezet onderwijs.

 

De SOHH wil het schoolgebouw Nieuwe Steen 21 nu verkopen aan de gemeente Hoorn. Onze fracties kunnen zich de aankoop van dit pand goed voorstellen en steunen het college hierin. Immers, het pand is ooit met geld van de gemeente Hoorn neergezet, heeft een onderwijsbestemming en aankoop geeft de meeste garantie op goed hergebruik van het pand. Dit biedt voor de gemeente zeker kansen.

 

Wij hebben vernomen dat  Woningcorporatie Intermaris geïnteresseerd is in de locatie Nieuwe Steen 21 en dat het college het pand voornemens is het pand door te verkopen aan Intermaris.  Onze fracties zijn van mening dat, van doorverkoop überhaupt geen sprake kan zijn en dat een brede oriëntatie binnen het onderwijs dient plaats te vinden. Onderzocht moet worden of het schoolgebouw voor andere vormen van onderwijs nodig is.

Al jarenlang kampt het Speciaal Onderwijs met allerlei problemen, zowel voor wat betreft de huisvesting zelf, als voor de verkeersafwikkeling en de overlast naar de schoolomgeving. Het bureau M3V heeft hiertoe in 2014 een rapport opgesteld wat door gemeente en schoolbesturen werd onderschreven.

 

Onze fracties zien met het in gebruik geven van de Nieuwe Steen 21 aan het Speciaal Onderwijs oplossingsmogelijkheden voor boven aangehaalde problemen.  Daarnaast biedt het mogelijkheden voor een kwaliteitsslag  in het kader van Passend Onderwijs.  Wij pleiten er voor het schoolgebouw Nieuwe Steen 21 beschikbaar te stellen aan het Speciaal Onderwijs en vragen  u oriënterend onderzoek te starten en gesprekken met het schoolbestuur SO/ het samenwerkingsverband hierover te voeren.  

 

Mocht blijken dat het Speciaal Onderwijs geen gebruik wenst te maken van schoolgebouw Nieuwe Steen 21, kan het pand altijd nog worden verkocht. 

Wij dringen op voorhand aan om dit gebouw  dan niet exclusief te verkopen aan Intermaris.

 

Een brede en integrale heroriëntatie over deze wijk/ het bestemmingplan Nieuwe Steen is, naar onze mening dan zeer op zijn plaats. Al jarenlang wordt er gesproken over de ruimtelijke ontwikkelingen, knelpunten, leegstand, ontwikkeling hockeyveld, binnen dit gebed, dat volgens ons in samenhang bekeken zou moeten worden.  Gelet op de stroeve samenwerking tussen gemeente Hoorn en Intermaris de afgelopen jaren, vinden wij dat, mocht een onderwijsbestemming onverhoopt geen mogelijkheid zijn, er eerst meerdere scenario’s uitgewerkt moeten worden en een integraal plan/ visie opgesteld dient te worden over dit gebied, in plaats van fragment beslissingen te nemen.

 

Mocht de onderwijsbestemming van het pand Nieuwe Steen 21 afgaan,  willen wij dat de gemeenteraad een bredere en integrale discussie voert over de wijk Nieuwe Steen. 

Als uw college het schoolgebouw met terrein vervolgens alsnog wil verkopen, dan  zou dit door middel van een openbare- en algemene verkoopprocedure  aan de hoogste bieder met de beste plannen voor hergebruik of nieuwbouw dienen te worden verkocht. Intermaris kan daar één van zijn. 

 

Vanwege bovenstaande stellen wij u in overeenstemming met artikel 36 van het Reglement van Orde een aantal vragen: 

1.    Is het juist dat u het leegstaande schoolgebouw Nieuwe Steen 21 gaat aankopen van Stichting Onderwijshuisvesting Hoorn en vervolgens wilt doorverkopen aan  Intermaris; 

2.    Waarom wordt het pand Nieuwe Steen 21 exclusief aan Intermaris te koop aangeboden? Zijn er met Intermaris bepaalde deals hierover gemaakt. Hebben zich meerdere geïnteresseerde partijen gemeld;

3.    Bent u bereid eerst te onderzoeken of het pand Nieuwe Steen 21 beschikbaar kan blijven voor de functie onderwijs.  Hoe gaat u het onderzoek uitvoeren en zo nee, waarom niet; 

4.    Bent u bereid het onderwijsgebouw beschikbaar te stellen aan en geschikt te maken voor het Speciaal Onderwijs/ samenwerkingsverband in Hoorn.  Bij nee, waarom niet.

5.    In hoeverre heeft u de problematiek rond de huisvesting van het Speciaal Onderwijs betrokken bij de toekomstplannen rondom het onderwijsgebouw Nieuwe Steen 21;

6.    Stel dat het Speciaal Onderwijs geen gebruik wenst te maken van pand Nieuwe Steen 21, wilt u dan de gemeenteraad in een vroeg stadium betrekken bij een brede en integrale discussie over de wijk Nieuwe Steen voordat u overgaat tot verkoop van het pand Nieuwe Steen 21.  Bij nee, waarom niet.  Graag een toelichting.

7.    Als het pand Nieuwe Steen 21 uiteindelijk toch verkocht gaat worden, bewandelt u daar dan de gebruikelijke openbare procedure voor, door het pand aan de hoogste bieder met de beste plannen voor hergebruik of nieuwbouw te verkopen? Ook hier graag een toelichting op uw antwoord. 

Op welke wijze wilt u de bewoners uit de Nieuwe Steen betrekken bij de eventuele verkoop, hergebruik of nieuwbouw van locatie Nieuwe Steen 21 ?

Marjon van der Ven, namens fractie VVD

Hans Weeda, namens fractie VOCHoorn

Roger Tonnaer, namens Fractie Tonnaer

IMG_4230 IMG_4230
IMG_4234 IMG_4234
IMG_4235 IMG_4235
IMG_4237 IMG_4237
VVD[1] VVD[1]
VOCHoorn[1] VOCHoorn[1]
Fractie_Tonnaer[1] Fractie_Tonnaer[1]