Roger Tonnaer over bussenproblematiek "Wethouders lopen weg voor verantwoordelijkheid"

20-05-2016

Deze week was Roger Tonnaer, fractievoorzitter van de Fractie Tonnaer in de studio van Radio Bontekoe www.radiobontekoe.nl (http://www.radiobontekoe.nl). Hij werd geinterviewd door Johan van der Tuin. Er kwamen diverse actuele politieke onderwerpen aan de orde.

Appartementen gebouw Nieuwe Steen 2b

Tonnaer geeft aan dat er diverse gebouwen in Hoorn leeg staan. In het oog springend is het kantorencomplex tegenover het stadhuis. Dat pand heeft twee eigenaren. Het grootste deel is in handen van Punt Beheer en een kleiner deel, de kop van het gebouw, is in handen van Kroymans. Punt Beheer heeft al een tweetal keren een voorstel gedaan voor bestemming van het gebouw. Een keer om het voor arbeidsmigranten ter beschikking te stellen en ook kwam het voorstel om statushouders daar onderdak te bieden. “Deze plannen zijn telkens gesneuveld, want ze vonden geen genade bij het college en de gemeenteraad. De reden daarvan is dat zowel het college als de raad van mening is dat er ook appartementen moeten komen voor andere groepen, zoals Nederlanders, starters en ouderen. Wij willen niet één groep in één complex”, aldus Roger Tonnaer.
Hij licht verder toe dat zijn fractie bovendien tegen ‘ramstampbouw’ is. Hij wil degelijke duurzame bouw waarin ook de omgeving wordt meegenomen en opgeknapt, evenals de buitenkant van de gevel. “Zoals het er nu voorstaat kan dat niet langer, het is gewoon een verouderde situatie die dringend behoefte heeft aan verbetering”.
Van der Tuin citeert uit de brief met vragen aan B&W van Fractie Tonnaer. Per statushouder wordt 6250 Euro subsidie verstrekt en dat daardoor de buitenkant van het gebouw niet bij de plannen zouden zijn betrokken.
Roger Tonnaer: “Het gaat Punt Beheer alleen om de centen, de dans om de subsidiegelden”.  Hij zegt daar afgelopen tijd in bevestigd te zijn door gesprekken die hij daarover heeft gevoerd. “Ze zijn lekker gemaakt door de subsidiemogelijkheden die er zijn. Per jaar ruim zesduizend euro per statushouder is een lekkere spaarpot”.
Van der Tuin vraagt Tonnaer of het geen complicatie is dat het gebouw twee eigenaren heeft. Tonnaer: “Nog een extra complicatie is dat Kroymans zijn deel nagenoeg heeft verkocht en nu in handen is van een andere eigenaar. Het kopgebouw zou een tijdelijke huisvesting worden van een Werenfridusschool. Er is duidelijk een verschil van mening tussen Punt Beheer en Kroymans. Wij zijn tegen de plannen van Punt Beheer omdat wij denken dat de prikkel de mogelijkheid van verkrijgen van subsidie is. Een voorbeeld is wat Scholte gedaan heeft met het voormalige Liornehuis. Fantastisch! Daar zijn diverse appartementen gecreëerd. Zo zou het kunnen, wij zijn er niet voor dat er alleen voor statushouders appartementjes worden gebouwd met het doel om de subsidie te verkrijgen”.

 

De Halve Maen

Roger Tonnaer uit zijn bezorgdheid om tot een sluitende begroting van het schip te komen. Hij licht toe: “Wij denken dat de Halve Maen een twijfelachtige conditie heeft. Bovendien is het schip helemaal niet zo historisch als steeds beweerd werd, het is een replica van een replica. Ook hebben wij altijd getwijfeld aan de toeristische betekenis. Hoorn zal met deze attractie niet de blits maken. We hebben zware concurrentie van een schip dat ligt in Amsterdam bij het Maritiem Museum en we hebben ook nog de Batavia bij Lelystad. Ik denk dat het bij ons uitdraait op een grote teleurstelling. We kregen bericht dat het aantal bezoekers is tegengevallen waardoor de exploitatie verlies heeft opgeleverd. De gebruiksmogelijkheden van het schip zijn niet groot, je kunt maar een paar mensen op het schip ontvangen en je kunt er geen eten uitserveren en nauwelijks een drankje gebruiken. Als attractiewaarde is het heel beperkt. Nu blijkt ook nog een zwakke plek in de boeg en ik weet ook dat er al heel veel aan het schip is gedaan, o.a. vanwege de brandveiligheid, want dat was niet in orde. En zo zijn er meer dingen gedaan”. Op de vraag van Van der Tuin of de eigenaar van het schip in Amerika de rekening van de reparaties niet krijgt toegeschoven antwoordt Tonnaer dat hij vermoedt dat het Westfries Museum, dus de gemeente Hoorn hiervoor opdraait.
Van der Tuin poneert als conclusie de stelling dat de combinatie gemeente/museum en het zijn van ondernemer misschien niet gunstig is? Tonnaer beaamt dat ondernemen een vak is. Hij zegt verder “Ik vind dat er wel heel veel aandacht van het Westfries Museum uitgaat naar de Halve Maen. De corebusiness raakt wat op de achtergrond. Ik zie de laatste twee jaar bijna geen spectaculaire wisseltentoonstellingen meer, zoals bijvoorbeeld de prestaties die het Drents museum in Assen levert en de Fundatie in Zwolle. Ik zou zeggen hou je bij je stiel. En zo snel mogelijk weg met dat schip als de huurtermijn is afgelopen.”

 

Bussenproblematiek Visserseiland

Van der Tuin: “Er waren twee wethouders bij het overleg leefbaarheid binnenstad, maar met die bussen komt het helemaal niet goed”. Tonnaer: “Het lijkt er wel op dat de raadscommissies zich verplaatsen naar het leefbaarheidsoverleg binnenstad. Ik vind het prima dat de wethouders met dat overlegorgaan in gesprek gaan daarover, maar wat mij opvalt is dat de oplossing vooruit wordt geschoven. Eigenlijk hebben de wethouders geen oplossing, terwijl de gemeente zelf het probleem heeft veroorzaakt door onbegrensd allerlei salonboten hier naartoe te laten komen. De passagiers daarvan moeten verplaatst worden met bussen naar Volendam of Enkhuizen en terug naar Hoorn”. Hij vervolgt: “Ik vind het geen goede zaak dat de twee wethouders eigenlijk voor hun verantwoordelijkheid en voor de schade die ze hebben aangericht en die ze nog steeds aanrichten weglopen, want dat is het feitelijk”.

 

Dit en meer in het weekoverzicht van ‘Van Hoorn en zeggen’ op Radio Bontekoe. Zaterdag van 10 tot 12 uur en herhaling van 15 tot 17 uur. Te ontvangen op www.radiobontekoe.nl (http://www.radiobontekoe.nl) op desktop, laptop, tablet en smartphone. Ook te ontvangen via de app tunein radio.
Na de uitzending nog een week op uitzending gemist, klik of tik daarvoor op de link: 
 Radio Bontekoe Uitzending Gemist (http://www.radiobontekoe.nl/hoorn/uitzendinggemist/uitzendinggemist.php) en kies: ’Weekoverzicht Van Hoorn en zeggen’.

 

Fractie Tonnaer en Roger Tonnaer Fractie Tonnaer en Roger Tonnaer