Voorproefje Abbey-optreden in Zuiderkerk

21-05-2016

Zondag 29 mei geeft de Martinus Cantorij een voorproefje in de Zuiderkerk in Enkhuizen van haar komend optreden in Westminster Abbey in Londen. In Enkhuizen voert het koor vanaf 17 uur een Choral Evensong (vesper) uit.


De Martinus Cantorij uit Zwaag zingt in juli (29 en 31) in Westminster Abbey in Londen. Het koor is teruggevraagd in de beroemde kerk waar William en Kate in het huwelijk traden na haar debuut in 2014. In 2014 zong het koor in één viering, in juli dit jaar werkt de cantorij mee aan vier vieringen. Om te beoordelen of het niveau van het koor voldoende was om als ‘visiting choir’ in de abdijkerk te mogen zingen, moest vooraf een opname worden ingestuurd.

 

Voorzitter is Ariette Wind uit Enkhuizen, zij wil graag toelichten wat ons drijft. 0228-527772

 

De Martinus Cantorij uit Zwaag brengt Anglicaanse kerkmuziek zoals Engelse jongenskoren dat al eeuwen doen. Binnen de rijke schakering aan repertoire - van Byrd tot Tavener, van Stanford tot Rutter - staat de strakke, heldere koorklank voorop.

 

Het koor zingt al vele jaren Choral Evensongs in kerken in Alkmaar, Enkhuizen, Zwaag en ook in Leiden en Haarlem. De Cantorij zong als ’visiting choir’ in diverse Britse kathedralen en abdijkerken, waaronder  Durham, Ely, Rochester en St. Paul’s.

 

Een Choral Evensong duurt een uur. Het is een meditatief  moment met veelstemmige koorzang en orgelspel volgens een vaste volgorde van dienst, waaronder het ‘Magnificat’ (de Lofzang van Maria) en het ‘Nunc dimittis’ (Lofzang van Simeon). Daarnaast zijn er voor elke dag van de maand wisselende psalmen die op de typisch Engelse manier worden gezongen.

 

Steeds weer worden nieuwe composities voor deze dienst geschreven, de Evensongs van de Martinus Cantorij zijn dan ook altijd anders.

Dirigent is Paul Waerts (Assendelft). Organist is Dick Grasman (Enkhuizen). De meeste van de dertig koorleden wonen in West-Friesland.

www.martinuscantorij.nl (http://www.martinuscantorij.nl)

Bij de foto’s:

1. Martinus Cantorij in Westminster Abbey

2. Martinus Cantorij in Zuiderkerk

3. Zuiderkerk

Martinus Cantorij Westminster Abbey Martinus Cantorij Westminster Abbey
Martinuscantorij in Zuiderkerk2 Foto Arnold de Greeuw Martinuscantorij in Zuiderkerk2 Foto Arnold de Greeuw
Zuiderkerk. jpg Zuiderkerk. jpg