Beantwoording raadsvragen over salaris van directeur van HVC

26-05-2016

De vragen worden hieronder puntsgewijs beantwoord.

 

Vraag 1: Is het college bekend met het gegeven dat de directeur van HVC dit topsalaris uitbetaald krijgt?

Antwoord: Ja, daar is het college mee bekend.

 

Vraag 2: Is het college het met ons eens dat een dergelijk salaris bij een dergelijk bedrijf moreel gezien en dus ook maatschappelijk gezien verwerpelijk is? Indien neen, waarom bent u het dan niet met ons eens?

Antwoord: Ja, daar is het college het mee eens. In de vorige bestuursperiode is het salaris van de directeur ook onderwerp van gesprek geweest in de aandeelhoudersvergadering van HVC. HVC gaf toen aan dat er bestaande afspraken zijn, maar dat bij een eventuele nieuwe invulling van de functie, rekening gehouden zou worden met dit punt. De aandeelhoudersvergadering ging daar destijds mee akkoord. In de huidige bestuursperiode is het salaris van de directeur in CAW-verband eveneens onderwerp van gesprek geweest. Ook toen is gewisseld dat er bestaande afspraken zijn. Tijdens de vergadering van het Algemeen Bestuur van het CAW op vrijdag 13 mei j.l. is onder andere gesproken over de aankomende algemene vergadering van HVC van 2 juni a.s. Gelet op de recente publicaties in de pers en in diverse gemeenteraden aangenomen moties, is aan de voorzitter van het CAW, wethouder Vincent Reus, gevraagd om het volgende standpunt van het CAW m.b.t. de salariëring van de directeur kenbaar te maken: Het bestuur van het CAW spreekt haar waardering uit voor de prestaties van de directeur waardoor HVC na een paar moeilijke jaren op dit moment weer prima resultaten boekt. Het bestuur is van mening dat de in het verleden gemaakte (belonings-)afspraken , moeten worden gerespecteerd. Gelet op de maatschappelijke commotie roept het bestuur van het CAW de RvC op om het huidige en door de aandeelhouders vastgestelde beloningskader te spiegelen aan de huidige WNT en aan te geven welke gevolgen de RvC aan deze beoordeling verbindt.

 

Vraag 3: Is het college bereid om, te samen met de andere gemeentes/aandeelhouders, er bij de volgende aandeelhoudersvergadering van HVC voor te pleiten dit salaris terug te dringen naar de Balkenendenorm? Indien neen, waarom niet?

Antwoord: Zie hiervoor het antwoord op vraag 2.

 

Vraag 4: Indien uw vraag 2 en 3 met nee heeft beantwoord, vindt u dan nog dat uw als gemeente /aandeelhouder moreel en maatschappelijk verantwoord omgaat met gemeenschapsgeld en waarom?

Antwoord: niet van toepassing

 

burgemeester en wethouders

Gemeente_Hoorn[2] Gemeente_Hoorn[2]
SP SP
Hoorn Lokaal Hoorn Lokaal
Fractie Tonnaer Fractie Tonnaer
Hoorns Belang Hoorns Belang
HOP HOP