Vergoeding voor hoge zorgkosten en bij laag inkomen

28-05-2016

Kent u iemand die chronisch ziek is of een beperking heeft? Een familielid, een vriend(in) of iemand uit de buurt die hierdoor vaak hogere zorgkosten heeft, maar een kleine portemonnee? Dan kan het zijn dat hij of zij recht heeft op een vergoeding voor extra kosten. Helpt u ons om deze personen op de vergoeding te wijzen?

Inwoners kunnen een vergoeding aanvragen voor hogere zorgkosten. Dan kan het zijn dat hij of zij recht heeft op een vergoeding voor extra kosten. Het gaat dan bijvoorbeeld om kosten voor medicijnen, hogere telefoonkosten of hogere stookkosten. Inwoners die mogelijk recht hebben op de vergoeding, hebben een brief met aanvraagformulier ontvangen. Niet iedereen heeft de vergoeding al aangevraagd. Daarom vragen wij ook uw hulp om iemand uit uw omgeving hierop te wijzen. Lees hieronder wanneer en hoe de vergoeding kan worden aangevraagd.

Om wat voor soort vergoeding gaat het?

• een bedrag als compensatie van de eigen bijdrage (Wmo);

• een bedrag voor kosten wegens ziekte of beperking.

De vergoeding gaat in 2017 verder onder de collectieve zorgverzekering. Hoe dit werkt, wordt later dit jaar in een persoonlijk bericht  aan de aanvragers uitgelegd.

Is de vergoeding van de gemeente in 2015 al ontvangen?

Dan hebben inwoners dit automatisch ook in 2016 ontvangen. Er hoeft dan verder niets te gebeuren.

Is de vergoeding nog niet aangevraagd?

Dan is het mogelijk de vergoeding voor dit jaar alsnog aan te vragen bij de gemeente viawww.1punthoorn.nl onder Compensatieregeling 2016.

Hoe vraag ik de vergoeding aan voor 2016?

U kunt de vergoeding aanvragen via het formulier op www.1punthoorn.nl. Per persoon is een formulier nodig. Lever het ingevulde formulier uiterlijk 31 december 2016 in via: 

• e-mail: gemeente@hoorn.nl met als onderwerp Compensatieregeling 2016;

• post: gemeente Hoorn, ter attentie van 1.Hoorn, antwoordnummer 98, 1620 VB Hoorn;

• stadhuis: u kunt het afgeven aan de receptie, Nieuwe Steen 1.

Wanneer krijgt u een vergoeding van €75? 

Inwoners die een eigen bijdrage moeten betalen vanuit de Wmo én een gezinsinkomen van maximaal € 35.000 bruto hebben.

Wanneer krijgt u een vergoeding van €85?

Inwoners die chronisch ziek of beperkt zijn én daarnaast een netto (gezins)inkomen hebben van:   

€ 1.403 voor een alleenstaande ouder;

€ 1.092,50 voor een alleenstaande zonder kinderen;

€ 1.558 voor echtparen/samenwonenden .

Voor inwoners met hoge zorgkosten en een gezinsinkomen tot € 35.000 bruto, over het jaar 2015 is de compensatie € 65 per jaar.

Meer informatie 

Heef u vragen over deze vergoeding of over het formulier? Dan kunt u contact opnemen met de medewerkers van 1.Hoorn via telefoonnummer 0229 252200. Zij helpen u dan verder. U kunt ook langskomen tijdens de inloopspreekuren van 1.Hoorn. Kijk voor de locaties en tijden op www.1punthoorn.nl (http://www.1punthoorn.nl).

1 Hoorn 1 Hoorn